Nätverkssäkerhet 2003, tekniker och lösningar

De flesta företag och organisationer blir allt mer beroende av interna och externa nätverkstjänster, och det blir allt viktigare att bygga säkra och robusta nätverk. Detta visas inte minst av det ökade hotet från distribuerade virus-attacker, och den mycket stora skada dessa kan orsaka. Vi diskuterar här tre aktuella områden inom nätverkssäkerhet, med olika infallsvinklar till hur vi kan och skall bygga säkrare nätverk.

[foto] Ordförande: Martin Fredriksson, Guide Konsult Göteborg AB

ljud (1,8 MB)
Intrångsdetekteringssystem (IDS)
[foto] Håkan Kvarnström
TeliaSonera

bilder (593 kB)
ljud (11,9 MB)
  • Går det att upptäcka intrång innan de drabbar oss? HUR och VAR skall vi titta, och VAD kan vi upptäcka? Vi diskuterar tekniken bakom IDS, samt dess möjligheter och begränsningar.
God nätverksdesign och distribuerade brandväggar
[foto] Patrik Fältström
Cisco och IAB

bilder (3,69 MB)
ljud (14,0 MB)
  • Maskar och andra attacker med snabb spridning, många attack-vektorer och stor skada medför ett ökat behov av skydd på djupet. Det räcker inte längre med en central brandvägg mot Internet, utan detta skydd måste kompletteras med god nätverksdesign där förståelse av "layering", uppdelning i säkerhetszoner och distribuerade brandväggar är nyckelbegrepp.
Applikationsnivåsäkerhet
[foto] Tomas Olovsson
AppGate Network Security AB

bilder (3,74 MB)
ljud (12,0 MB)
  • Ökad användning av kryptering och tunnling gör det svårare att upptäcka oönskad trafik. Vi måste bygga fler skydd på applikationsnivå, och förstå vad det innebär att hantera krypterad trafik av olika typer.

Tillbaka till översiktsprogrammet.


Stiftelsen för InternetInfrastruktur
2003-06-18
internetdagarna@iis.se