Framtida mobila tjänster, del 1, tisdag 6/11 09.00

Sverige är ledande när det gäller mobiltelefonernas utbredning, men länder som Sydkorea och Japan har kommit mycket längre i utveckling av tjänster för mobiltelefoner. Mobile Life Center i Kista är en gemensam forskningssatsning mellan industrin och Vinnova som ska råda bot på detta. Under seminariet presenteras flera aktuella och spännande forskningsprojekt från centret.

Moderator: Oskar Juhlin, Sics
Framtidens mobila mediaupplevelser
Dagens mobila tjänster tar sällan hänsyn till att du är mobil, och att den platsen du är på kanske betyder något speciellt för den tjänst du använder. När det faktum att du är på olika platser, och att det finns människor omkring dig, tas till vara uppstår möjligheter till nya spännande tjänster.
Mattias Rost, Viktoriainstitutet
Mobila tjänster för kroppslig och känslomässig reflektion
När vi kommunicerar och interagerar med människor och prylar använder vi hela kroppen. Kommunikationskanalen vid mobil kommunikation är oftast för trång. Samtidigt erbjuder mobila enheter möjligheter för nya interaktionsformer, där man kan använda gester, sensordata och människors förmåga till känslomässig reflektion och förståelse.
Vi har tagit fram metoder och prototyper för att utforska detta område, och jag kommer att ge några exempel på konkreta system och tjänsteutvecklingsmetoder.
Tove Jaensson, doktorand Teliasonera
Bilder (3,7 MB)