SAMHÄLLE
 

Nya tjänster med öppna myndighetsdata

Plats: Rum 202
Datum: 2010-10-26
Tid: 15:30-17:00

Från den första juli 2010 gäller det så kallade PSI-direktivet om öppna myndighetsdata i Sverige. Våra myndigheter har fått i uppdrag att tillhandahålla sina register till allmänheten i enlighet med direktivet.

Nu finns med andra ord många av de institutionella ramarna på plats. Offentlig sektor ska tillhandahålla sina data. Hur kan vi nu gå vidare så att vi faktiskt får alla de tjänster som en ändrad lagstiftning skulle möjliggöra?

Seminariet är för dig som vill lära dig mer om möjligheter och hinder för denna utveckling.

Talare:  

Fredrik Sand

Stockholms Handelskammare
Moderator
Ladda ner presentation: FredrikSand-Opendata.pdf

Rolf Nordqvist

Bisnode
PSI-direktivet för nyttjande av offentliga data
PSI-direktivet har nu funnits i sju år. Vad har hänt med användningen av offentliga data i olika produkter? En ny svensk PSI-lag finns sedan den 1 juli 2010 - kommer den att hjälpa företag att få tillgång till mer offentlig information? Vad kräver näringslivet för att marknaden ska öka och konkurrensen mellan olika aktörer stimuleras?
Ladda ner presentation: RolfNordqvist-Opendata.pdf

Tomas Wennström

vackertvader.se
Ju fler kockar, desto bättre soppa
Grundaren av vädertjänsten vackertväder.se berättar om varför norskt väder är bättre än svenskt, varför många kockar lagar bättre samhällsnytta än få och om vikten av öppna gränssnitt till myndighetsdata.

Tord Kvick

SMHI
För ökad tillgänglighet
Information om väder,vatten och klimat har ett stort intresse för många samhällssektorer. Just meteorologiska data har också stått exempel i förarbetena till PSI-direktivet. SMHI berättar om den utveckling de sett växa fram i Europa och vad direktivet kan innebära framöver.
Ladda ner presentation: TordKvick-Opendata.pdf