Internetdagarna 2015 https://internetdagarna.se Internetdagarna 23-24 november. Sveriges viktigaste mötesplats för oss som jobbar med internet. Tillsammans formar vi nätets framtid! Mon, 04 Jan 2016 06:00:04 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Hjälp oss förbättra Internetdagarna https://internetdagarna.se/nyheter/hjalp-oss-forbattra-internetdagarna/ https://internetdagarna.se/nyheter/hjalp-oss-forbattra-internetdagarna/#respond Mon, 04 Jan 2016 06:00:04 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18551 Nu vill vi ha din hjälp för att upprepa förra årets succéevent. Vi vill veta vem som inspirerar dig. Vi vill veta vilka ämnen du tycker att internetsamfundet i Sverige ska diskutera på årets upplaga av Internetdagarna. Och vi behöver tips på hur vi som arrangörer ska lyckas toppa förra årets popcornmaskin och chokladhjul.

Keynotetalare i världsklass

Vi söker över hela världen efter de bästa talarna och de skarpaste hjärnorna på internetområdet, gärna kvinnor! Vi vill föregå med gott exempel och bidra till att branschen blir mer jämställd. Vem vill du se på vår stora scen under 2016? Kanske finns det något namn du sitter inne med som vi inte tänkt på.

Nya evenemang

Vi tar mer än gärna emot tips på organisationer och/eller personer som skulle vara lämpliga att driva och skapa innehållet till konferensen. Vilka evenemang var bra och vilka saknades tycker du?

Skicka alla era kloka (och galna) idéer till Internetdagarnas projektledare Niklas Serén.

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/hjalp-oss-forbattra-internetdagarna/feed/ 0
Tack för ännu ett lyckat år! https://internetdagarna.se/nyheter/tack-for-annu-ett-lyckat-ar/ https://internetdagarna.se/nyheter/tack-for-annu-ett-lyckat-ar/#respond Tue, 24 Nov 2015 17:00:32 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18515 I år slog vi alla publikrekord i Internetdagarnas historia, något som vi naturligtvis är väldigt glada över. Totalt besökte 1700 deltagare våra lokaler, samt ytterligare 1000 anmälda till gratiseventet Internet Discovery Day. Till detta kan vi lägga över 250 talare från när och fjärran som pratade på våra 17 evenemang.

Glädjande är också att vi hade en jämn könsfördelning, med ungefär lika många manliga som kvinnliga deltagare.

Missade du någon av årets keynote-talare eller tyckte du att de var så bra att du vill se dem igen? Talen kan ses i sin helhet på IIS YouTube-kanal. Där hittar du även annat smått och gott från konferensen.

Bilder från båda dagarna hittar du på IIS Flickr-konto. Passa även på att spana in konferensdeltagarnas egna Instagrambilder taggade med #ind15.

Hoppas att vi ses igen nästa år!

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/tack-for-annu-ett-lyckat-ar/feed/ 0
Framtiden är skriven i kod https://internetdagarna.se/nyheter/framtiden-ar-skriven-i-kod/ https://internetdagarna.se/nyheter/framtiden-ar-skriven-i-kod/#respond Tue, 24 Nov 2015 14:40:24 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18522 Den digitala tekniken har förändrat sättet vi gör saker på och hur vi använder vår tid. En handuppräckning bekräftar att i princip alla i Internetdagarnas publik har en smartmobil i fickan. Vi lever i en tid av förändring där vissa till och med tycker att den virtuella verkligheten är bättre än den vanliga.

I en studie från Oxford Martin Institute förutspås att 47 procent av dagens jobb enkelt skulle kunna ersättas av maskiner inom de kommande tio åren. Det är något vi måste förhålla oss till och både utbildning och arbetsliv kommer att behöva genomgå en förändring.

Kod är ett globalt språk, men hur många av oss kan säga att vi verkligen förstår språket bakom skärmen? Dessvärre är det nog inte så många. Det vill Kathryn Parsons ändra på. Med sitt digitala utbildningsföretag Decoded vill hon lära människor att koda, på en dag.

– Det finns så många digitala mörkerkonster (Digital Dark Arts) som folk gärna vill lära sig, säger Kathryn Parsons.

En pågående kunskapsrevolution

Vi lever i en väldigt speciell tid. I framtiden kommer vi att se tillbaka på den här perioden som en renässans, en kunskapsrevolution. För idag kan vi faktiskt lära oss allt vi vill online.

– Jag tror att om du förstår kod lite grann, har de rätta verktygen och vet vilket problem du vill lösa så är allt möjligt, säger Kathryn Parsons.

Sedan avslutar hon med sitt favoritcitat från Walt Disney:

”It’s kind of fun to do the impossible”

Se Kathryn Parsons keynote-presentation här:

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/framtiden-ar-skriven-i-kod/feed/ 0
Uppkoppling och åtkomst https://internetdagarna.se/nyheter/uppkoppling_och_atkomst/ https://internetdagarna.se/nyheter/uppkoppling_och_atkomst/#respond Tue, 24 Nov 2015 11:29:58 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18499 Nnenna Nwakanma målade upp en bred vision för tisdagsmorgonens publik: hela internet, för alla människor, hela tiden.

– Jag är övertygad om att internet kommer vara till nytta för mänskligheten, men då ska det också vara tillgängligt för alla. Vi får inte börja släcka ner eller filtrera bort delar av innehållet.

Just nu är ungefär en tredjedel av världens befolkning, drygt 2 miljarder människor, uppkopplade berättade hon, men det är ojämnt fördelat. Både mellan kontinenter, där Europa och Nordamerika har klart högst andel internetanslutna, och inom kontinenterna.

– Afrikas folkrikaste land, Nigeria, har 170 miljoner invånare och omkring 40 procent av dem har uppkoppling. Och nu ska vi se, är det någon här som vet vilket som är det näst mest folkrika landet?

Öronbedövande tystnad. Inga händer upp i luften.

– Det är Etiopien, med runt 90 miljoner invånare. Det bor fler människor där än i Tyskland men bara 10 procent av dem har tillgång till internet.

Nya perspektiv

Hon avslutade med att berätta om när hon för några år sedan var med och drog fram den första internetförbindelsen till en by i Burundi. Vid invigningen var byhövdingen på plats.

– Vi hade fått reda på att hövdingen hade en son i Europa och hade kopplat upp ett Skypesamtal till sonen, med video. När han fick syn på sin son och förstod att sonen också kunde både höra och se honom utbrast han ”nu kan jag dö i frid”.

– Det säger något om hur viktigt internet kan vara för människor.

Se Nnenna Nwakanmas keynote-presentation här:

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/uppkoppling_och_atkomst/feed/ 0
Gör slacktivism någon skillnad? https://internetdagarna.se/nyheter/gor-slacktivism-nagon-skillnad/ https://internetdagarna.se/nyheter/gor-slacktivism-nagon-skillnad/#respond Tue, 24 Nov 2015 10:23:59 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18506 Idag har förtroendet för staten minskat i västvärlden, inte minst i Ethan Zuckermans hemland USA. Tilltron är rekordlåg jämfört med hur det såg ut för bara några decennier sedan.

–Människor har en låg tillit till den politiska apparaten. Vilket är knepigt, för hur förändrar vi världen om inte genom politik? frågade Ethan Zuckerman när han stod på scen på Internetdagarna.

Sousveillance

Internet har hjälpt oss att bygga sociala rörelser som är väldigt breda. Men även om dessa rörelser lyckas föra fram människor till maktpositioner, är de kraftlösa menar Ethan Zuckerman.

–Frågan är därför hur vi gör skillnad om politiken inte är ett alternativ. Sousveillance, det vill säga motsatsen till övervakning där medborgarna bevakar makthavare, är ett exempel. Men jag tror även på att förändra samhället genom normer, säger Ethan Zuckerman.

Se Ethan Zuckermans keynote-presentation här:

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/gor-slacktivism-nagon-skillnad/feed/ 0
Kvällsmingel https://internetdagarna.se/nyheter/kvallsmingel/ https://internetdagarna.se/nyheter/kvallsmingel/#respond Tue, 24 Nov 2015 09:19:04 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18477 Fler bilder hittar du på Flickr.

Så här såg det ut på Waterfront igår kväll:

22623610563_9d296e78ee_z 22882745839_31ae1fcaef_z 22882761129_9d6677e359_z 23250679345_1f92c09c70_z 23250670855_b17e64256f_z ]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/kvallsmingel/feed/ 0
Välkomna till dag 2 https://internetdagarna.se/nyheter/valkomna-till-dag-2/ https://internetdagarna.se/nyheter/valkomna-till-dag-2/#respond Tue, 24 Nov 2015 06:55:08 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18294 Vi kickar igång dag två med keynotetalarna Ethan Zuckerman och Nnenna Nwakanma. Senare under dagen kommer även Kathryn Parsons.

I dag, tisdag, blir det Drupal, utbildningsinnovation, sökordsoptimering och mycket annat. Läs mer om dagens evenemang på deras respektive sidor:

Den digitala människan #dighuman (Livesänds)

Drupal 8 – navet i framtidens webb #drupalcamp (Livesänds)

Innovation & framtidens skola #EdTechSwe #VINNOVAskola

Internet Discovery Day #IDD15

Nordic Domain Days (2) #ndd15 (Livesänds)

Opinioner och offentligheter online #OOO15 (Livesänds)

Svenskt federationsforum #svefed15 (Livesänds)

Sökmotorsoptimering idag #IND15SEO

Vilket internet kommer vi att få? #ISOCSE (Livesänds)

Följ med på #ind15

På Twitter kan du följa och diskutera Internetdagarna under hashtag #ind15. Varje evenemang har också en egen hashtag som du ser här ovan.

Är du taggad på konferensen

För fjärde året i rad kör vi vårt populära incheckningsspel You’ve Been Tagged! på Internetdagarna. På din deltagarbricka finns ett RFID-chip och genom att ”blippa” chipet kan du checka in på olika stationer under konferensen. Nytt för i år är att det kommer vara möjligt att delta i direktomröstningar under konferensen. Flera fina priser står på spel, bland annat den fina konferens-tröjan. Årets ”grand prize” är en klassisk retro-konsol med tillhörande handkontroller och spel.

Missa inte minglet

Alla deltagare på Internetdagarna blandas på minglet när konferensdagen är slut. Mat och dryck ingår i ditt biljettpris, du blippar helt enkelt din bricka i baren.

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/valkomna-till-dag-2/feed/ 0
”Världshistorien började inte med TCP/IP” https://internetdagarna.se/nyheter/varldshistorien-borjade-inte-for-trettio-ar-sedan/ https://internetdagarna.se/nyheter/varldshistorien-borjade-inte-for-trettio-ar-sedan/#respond Mon, 23 Nov 2015 15:02:00 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18444

]]>
Internetforskaren Evgenij Morozov har, påpekade han själv i inledningen av sitt anförande, blivit ”ganska ökänd” för att kritisera uppfattningen att internet är något helt nytt och revolutionerande. Varpå han satte igång att göra just detta.

Det internet som Morozov kritiserar befolkas huvudsakligen av två grupper. Det är dels enskilda medborgarna och dels ett fåtal stora företag – exempelvis Google och Facebook – som samlar på sig data om dessa medborgare och omvandlar datamängderna till något som går att sälja.

Jag är absolut inte skeptisk till ny teknik men orsaken till att jag ses som en internetskeptiker är att jag ständigt pekar på hur internet innebär att makten flyttas från medborgarna till Silicon Valley-företagen, som många människor ändå är så positivt inställda till.

Reklam i posten

Om Google hade haft hand om posten i USA för hundra år sedan hade vi inte behövt köpa frimärken, säger Morozov. Istället hade Google erbjudit sig att dela ut breven gratis – om de bara fick öppna kuvertet och stoppa in lite reklam i det först.

– Det hade varit otänkbart då, men i dag fungerar det. Och det är viktigt att förstå att en anledning till att den modellen finns i dag är att staten har dragit sig tillbaka och lämnat utrymme för Google och andra.

– Det offentliga letar i dag efter teknikbaserade lösningar därför att det är enda möjligheten att fortsätta erbjuda offentlig service till rimlig kostnad.

Vilken funktion ska internet fylla?

Man kan tycka att Evgenij Morozov bygger sig en halmgubbe, kallar den ”internet” och sedan ägnar sig åt att plocka isär den, men han gör det åtminstone med finess. Och som historiker tvekar han heller inte att lyfta perspektivet till de stora frågorna som att 1970- och 80-talens kalla krig i Europa har påverkat såväl övervakning av internet som placering av undervattenskablar. Och på slutet samlar han ihop argumentationen till en uppmaning till åhörarna: fundera på vilken funktion internet ska fylla.

– Jag är orolig att vi har kommit dithän att själva ordet ”internet” hindrar oss från att se de stora frågorna. Samhällen står inför stora ekonomiska och sociala omvälvningar och internet måste ses i det perspektivet.

Se Evgenij Morozovs keynote-presentation här:

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/varldshistorien-borjade-inte-for-trettio-ar-sedan/feed/ 0
Fotobonanza https://internetdagarna.se/nyheter/fotobonanza/ https://internetdagarna.se/nyheter/fotobonanza/#respond Mon, 23 Nov 2015 13:57:52 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18437 Internetdagarnas första dag har bjudit på mycket av det mesta, bland annat publikrekord, lödning av IND-hjärtan i IIS-montern, R2-D2 och keynotetalarna Hilary Mason, Dan Sinker och Evgenij Morozov.

Fler bilder hittar du på Flickr.

Så här har dagen sett ut hittills:

22869394789_d6218513fb_z 22612207513_26bd60ed4f_z 22844365107_d5e716b39f_z 22870563389_90aa615447_z 22610340044_41c28f2e24_z 22948131070_14c8086d6f_z 23244001265_285538f61b_z 22946314700_c39177328d_z 23244620945_b6a9c8edfb_z 23218526026_013ea7eeb7_z 22850490857_ab6f601645_z ]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/fotobonanza/feed/ 0
Är den öppna webben på väg mot sitt slut? https://internetdagarna.se/nyheter/ar-den-oppna-webben-pa-vag-mot-sitt-slut/ https://internetdagarna.se/nyheter/ar-den-oppna-webben-pa-vag-mot-sitt-slut/#respond Mon, 23 Nov 2015 11:11:24 +0000 https://internetdagarna.se/?p=18433 Journalistikinnovatören Daniel Sinker, som till vardags är chef för Knight-Mozilla OpenNews, är på gott humör, men klargör att han har noll koll på tiden.

– Min kropp tror att klockan är typ 2.30 på morgonen, klockan säger att den är 9.30 men solen steg just upp och den kommer gå ner om ungefär en timme, konstaterar Daniel Sinker.

Han är för övrigt glad att han blev insläppt i Sverige överhuvudtaget, passfotot har inga större likheter med den gedigna skäggväxten han sportar numera.

Det är andra gången han är i Stockholm. Första gången var för cirka 15 år sedan, eller som han själv beskriver det: i en annan livstid. Då talade han om sin independenttidning Punk Planet, dåtidens motsvarighet till bloggar och Twitter, på Lava. Arbetet med Punk Planet lärde honom allt om att bygga, samarbeta och dela med sig i ett community.

Idag, ett decennium senare, står Daniel Sinker på Internetdagarnas scen för att tala om internet. För att vi älskar internet.

– Internet är platsen där jag och förmodligen även ni hittar er inspiration numera, säger han.

Något är i görningen

Men något har hänt med internet och det kan härledas till oktober 2013 då Facebook plötsligt började driva enormt mycket trafik till nyhetssajter. Ingen visste riktigt vad som hände men de gillade det. Facebook gick från en av många till den dominerande källan som drev trafik till nyhetssajterna.

Idag har Facebook förändrat sin business. Istället för att fyllas med länkar som pekar bort har de bestämt sig för att försöka hålla folk kvar. Facebook har blivit en sluten cirkel.

– För den öppna webben är det inte så bra. Det är inte så webbens designmönster ser ut, utan det är designmönstret för ett kasino, säger Daniel Sinker.

Han menar att vi är på väg i fel riktning och tycker att det är svårt att känna hopp inför framtiden när storföretagen kämpar om att bli störst och dominera webben. Är den öppna webben på väg mot sitt slut?

Nja, människor är trots allt rätt fantastiska så en bättre webb är möjlig om vi bara bygger och delar, bit för bit.

– Låt oss bygga den nya webben tillsammans!

Se Daniel Sinkers keynote-presentation här:

]]>
https://internetdagarna.se/nyheter/ar-den-oppna-webben-pa-vag-mot-sitt-slut/feed/ 0