För alla som intresserar sig för hur internet används i Sverige inträffar julafton i år redan den 20 november då rapporten Svenskarna och internet 2013 släpps. Pamela Davidsson, chef för statistik och fakta hos .SE, kommer till Internetdagarna 25 november för att presentera de viktigaste nyheterna i årets upplaga av undersökningen.

Rapporten är som alltid fylld av intressanta siffror och trender, som till exempel att användandet av internet kryper allt längre ner i åldrarna.

– Barn tittar förstås mest på film och spelar spel. Det är först när de är 5-6 år som de börjar chatta och annat som kräver att man kan skriva, säger Pamela Davidsson.

Mobiler och surfplattor på fortsatt frammarsch

Smarta mobiler och surfplattor är på frammarsch, och det märks tydligast bland ungdomarna där omkring 80 procent numera använder internet via en smart mobil – för bara två år sedan låg den siffran på 5 procent.

– Den stora nyheten i år är att vi för första gången har försökt mäta om mobiler och surfplattor ersätter datorn eller om de olika plattformarna kompletterar varandra. Det ska bli riktigt spännande att få presentera det resultatet, säger Pamela Davidsson.

Hon kommer att presentera Svenskarna och internet 2013 under en halvtimmeslång session på måndagseftermiddagen. Alla deltagare på Internetdagarna får också med sig ett eget exemplar av rapporten hem.

Tionde rapporten i ordningen

Svenskarna och internet har publicerats årligen, med några få undantag, sedan 2000. Årets rapport är den tionde i ordningen och den omfattar totalt 3000 personer som har intervjuats om sin internetanvändning. Svenskarna och internet ingår som en del i World Internet Project, ett globalt projekt där liknande undersökningar görs i ett tjugotal länder.