Stockholm Waterfront 23-24 november 2015

24 Nov
Vilket internet kommer vi att få? Arrangör ISOC-SE

Kan användarnas frihet och integritet garanteras med den ökande användningen av molntjänster? Detta och mycket mer diskuterar vi på årets Internetdagarna i Stockholm.

Dagen ägnas åt de policy- och regleringsfrågor som påverkar nätet. Vi fokuserar detta år särskilt på vad den ökande användningen av molntjänster innebär.

Kan användarnas frihet och personliga integritet garanteras? Förlorar vi fördelarna med internet om det alltmer centraliseras? Klarar infrastrukturen i sig alla förväntningar vi har på ökad användning av nätet?

Vi uppdaterar även om internets styrning och nya rättsliga regelverk samt diskuterar hur infrastrukturen kan säkras, vem gör vad?

Plats A1

Länk till programpunkten

Keynote-sessions

Talare

Plats M1

Länk till programpunkten

Fika

Plats C2, plan 2

Länk till programpunkten

Nyhetsuppdatering: Internets styrning och rättslig reglering Läs mer

Under detta pass får du en uppdatering kring aktuella processer och nya regler som påverkar internets utveckling. Vi beskriver arbetet med att ta över det yttersta ansvaret för den s.k. IANA-funktionen från USA. Dessutom berättar vi om ny lagstiftning och rättsfall som påverkar livet på nätet.

Talare

  • daniel_westman

    Daniel Westman   Forskare i rättsinformatik

    Daniel är forskare och lärare i rättsinformatik vid Stockholms universitet. Han arbetar med IT-relaterad juridik inom olika områden, t.ex. upphovsrätt, skydd för personuppgift, yttrandefrihet och offentlighetsprincipen. Han är dessutom rådgivare till myndigheter och företag. Läs mer

  • nuraninimpuno_netnod

    Nurani Nimpuno   Head of Outreach and Communications, Netnod

    Nurani is the Head of Outreach and Communications at Netnod and also represents the organisation externally in Internet policy and Internet governance matters. Läs mer

Plats C2, plan 2

Länk till programpunkten

Molntjänster – en kritisk granskning Läs mer

Kan användarnas frihet och personliga integritet garanteras i molnet? Är rätten att bli glömd en bra idé? Bör vi vara mer försiktiga med att använda molnet? Hur påverkas internet av en allt mer centraliserad databehandling? Är nätneutralitet svårare att uppnå i en värld med några få stora molntjänster?

Talare

Plats M1

Länk till programpunkten

Lunch

Plats A1

Länk till programpunkten

Keynote-session

Talare

  • parsons_250

    Kathryn Parsons   Grundare, Decoded

    Kathryn Parsons är grundare av det digitala utbildningsföretaget Decoded, och var med på Business Insiders lista över 30 Most Important Women Under 30 In Tech. Läs mer

Plats C2, plan 2

Länk till programpunkten

Molntjänster – en kritisk granskning, forts. Läs mer

De frågeställningar som tagits upp under föregående pass debatteras.

Moderator(er)

  • 2amel20131

    Anne-Marie Eklund-Löwinder   Head of Security, IIS

    Anne-Marie Eklund-Löwinder är säkerhetschef på IIS och samtidigt rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. En av få utvalda i världen att delta i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet. Hon är även ledamot i ett flertal styrelser och remissvarare på statens offentliga utredningar om Internet och säkerhet. Läs mer

Panel

  • 2leif

    Leif Johansson   SUNET

    Leif Johansson arbetar på dagarna för SUNET (Sveriges Universitetsnät) med frågor som rör teknisk strategi, digital identitet och affärsutveckling. Övrig tid är Leif aktiv inom organisationer som IETF & Kantara Initiative. Leif är bl.a. ordförande för Assurance Review Board inom Kantara samt ordförande för SCIM- och ABFAB-arbetsgrupperna i IETF. Läs mer

  • mothander
  • rikardlinde

    Rikard Linde   Programchef Digitala samhället

    Rikard arbetar som programchef för det digitala samhället på Tankesmedjan Fores. Han har en bakgrund som webbutvecklare och har arbetat med människa-datorinteraktion på Tekniska Högskolan.
    Läs mer

  • predrag_beskuren

    Predrag Mitrovic   IT-strateg

    Predrag är en passionerad teknikälskare laddad med mängder av positiv energi. Han har ett förflutet som chefredaktör, chefssäkerhetsrådgivare, teknikchef och initiativtagare till/medgrundare av Cloud Sweden. Han har skrivit sju böcker om IT och IT-säkerhet och är styrelseledamot i Dataföreningen Stockholm.
    Läs mer

  • kingstedt

    Anders Kingstedt

    Anders Kingstedt har jobbat med utveckling av standarder inom Molnet sedan 2010 som ordförande för SIS Molnet-kommitté (TK 542) samt som expert och ordförande inom ISO/IEC.  Läs mer

Plats M1

Länk till programpunkten

Fika

Plats C2, plan 2

Länk till programpunkten

A Swedish Agenda for the future internet Läs mer

Vi presenterar kort syftet med agendan, en modell för att beskriva internets infrastruktur samt sex identifierade satsningsområden varav flera tangerar frågor kring personlig integritet, standards och andra policyområden. Ett antal paneldebattörer introduceras och ger sin syn på agendans slutsatser. Därefter bjuds auditoriet in i diskussionen om vem som behöver göra vad och när, för att internets infrastruktur ska klara alla förväntningar som privata och offentliga företag och aktörer har på den.

Bakgrund

En skalbar och stabil internetinfrastruktur är en avgörande förutsättning för informations¬samhällets fortsatta kraftiga tillväxt. Som ofta är fallet med infrastruktur att den bara ”syns” då den inte fungerar. Om infrastrukturen inte lyckas expandera i takt med efterfrågan hindras inte bara IT-sektorn som avgränsad näring, utan effektivisering och tjänsteutveckling i alla branscher i samhället som i en allt ökande takt blir del av informationssamhället.  

Agendan har tagits fram i samarbete med en bred representation inom internetsamfundet i Sverige under fem arbetsmöten. En lång lista på möjliga åtgärder för en förbättrad internetinfrastruktur är en del av resultatet. Förslagen har samlats i sex fokusområden, områden som kan bidra till att strukturera åtgärder samt till att identifiera vem som är lämplig att genomföra dem.

Passet leds av Maria Häll, ordförande i ISOC-SE och Ylva Hambraeus Björling, projektledare för framtagningen av A Swedish Agenda for the Future Internet.

Moderator(er)

  • ylva_hambreus_bjorling

    Ylva Hambraeus Björling   Ordförande IIS

    Ylva Hambraeus Björling är ordförande i Internetstiftelsen i Sverige. Hon har ett långt förflutet från IT- och Telekomsektorn inom IBM och Telia samt som VD för branschorganisationen IT-Företagen. Hon har också varit VD för det statliga aktiebolaget Apotekens Service AB, ett informationsinfrastrukturföretag inom vård- och omsorgssektorn. Idag är hon partner i Styrelseinstitutet. Ylva är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
    Läs mer

Talare

Plats M1

Länk till programpunkten

Mingel

Anmälan

Att gå på ett evenemang på Internetdagarna kostar endast 1 000 kronor (ex moms). Varje evenemang har ett begränsat antal platser – först till kvarn. Passa också på att gå på något av de evenemang som arrangeras den andra dagen! Ta en titt på evenemangssidan – vi hoppas att du hittar något för dig under båda Internetdagarnas dagar.

Möjlighet att anmäla sig kommer upp på internetdagarna.se i höst.