Stockholm Waterfront 20-21 november 2017

Jonas Söderlund Kurator på Bris stödenhet

Jonas Söderlund har jobbat med barn och unga inom ramen för socialt arbete sedan 2003 varav dom senaste fyra åren som kurator på Bris stödverksamhet för barn och unga.

”På Bris möter vi i huvudsak barn och unga via mejl, chat och telefon. Vi använder oss således av nätet för att kunna jobba för barn och ungas rättigheter. En fördel i att använda nätet är att vi kan möta barn och unga anonymt om dom så önskar. Eftersom en del av de frågor som vi pratar om kan handla om svåra och känsliga erfarenheter så är anonymiteten ett himla bra redskap för dom som hör av sig till Bris.

En sak som är slående när en som jag, har förmånen att möta barn och unga på nätet varje dag, är att begreppet ”näthat” sällan används av dom som hör av sig till Bris. Den gräns mellan ”nätet” och ”verkliga Livet” som ofta används är inget som barn och unga förhåller sig till i stor utsträckning. Att bli utsatt för kränkande behandling och hat benämns som precis det oavsett var detta sker. Det är sällan som barn och unga hör av sig till Bris med frågor som handlar om kränkningar som skett enbart på nätet, även om det så klart händer.

Utöver det så är min erfarenhet att dom flesta barn och unga är väldigt bra på att ta han dom sig själva och varandra på nätet. En har ofta strategier för hur en ska hantera svårigheter som exempelvis kan handla om kontakt av okända personer eller oönskade kontakter och förslag. Men en sak som många barn och unga delar med sig av är hur vuxna nära dom inte riktigt har vare sig koll på eller förtroende till barn och ungas egna förmåga i relation till nätet. Många barn vittnar om hur vuxenvärlden misstänkliggör deras agerande på nätet och istället för att inta en stöttande hållning faktiskt kan i vissa fall agera bestraffande när barn berättar om svåra erfarenheter på nätet. Att bli av med tillgången till nätet kan vara ett exempel på en sådan bestraffning. Vi får också många berättelser olm hur vuxna övervakar sina barn genom att i smyg titta igenom deras mobiltelefoner. Även om detta ofta sker för att skydda barn så tänker jag att det får ett motsatt syfte då många barn utifrån dom vuxnas agerande inte vill eller vågar berätta om svåra saker.

Jag tror att näthatet skulle minska betänkligt om vuxna började agera mer ansvarsfullt och faktiskt inspireras av hur barn och unga agerar på nätet.”

Talar på:

Tisdag 21 Nov

Kan vi lagstifta oss bort från näthatet?


På andra sidan skärmen kl. 14:00 i 24+25