Program 2011

SÄKERHET
 

Anonym surfning och säkra klienter

Plats: Rum C4 plan 2
Datum: 2011-11-22
Tid: 14:00-15:20

[Presentationer på svenska]

Anonymitet och integritet är nära släkt med varandra. Under det här seminariet kopplar vi ett tekniskt grepp på bådadera och presenterar två intressanta nya idéer.

  • Haven är ett operativsystem på en USB-sticka som låter dig använda en dator tillfälligt utan att lämna några som helst spår efter dig – perfekt för anonyma tipsare och journalister.
  • Sandlådor (eng sandboxing) är en teknik för att låsa in applikationer så att de inte kan störa varandra och inte heller läsa varandras data. Sandlådor används flitigt i till exempel Apples mobiltelefoner och surfplattor.
Talare:  

Anders

The Rebel Alliance
Haven, en säkrad Ubuntu-distribution
The Haven Project är ett operativsystem som man kan använda för att tillfälligt förvandla sin dator till en säker och anonym fristad.
Ladda ner presentation: Haven-project.pdf

Tobias Norrbom

Romab
Sandboxing av tillämpningar med IronSuite
IronSuite är ett antal så kallade sandbox-profiler som låser ner kända program såsom Firefox (webbläsare), Thunderbird (mailklient) och Adium (IM-klient). Presentationen tar bland annat upp * Behovet av att skydda klientprogram bättre. * Möjliga attackvägar. * Sandlådeteknik som säkerhetshöjande åtgärd i olika operativsystem. * Filosofin bakom IronSuite, och IronFox som exempel på hur detta skyddar i praktiken. * Exempel på hur man som användare eller programutvecklare kan använda sandboxing. * Apples strategi för sandlådeteknik. * Rekommendationer till internetanvändare.
Ladda ner presentation: TobiasNorrbom_Sakra_klienter.zip

Andreas Jonson

Romab
Sandboxing av tillämpningar med IronSuite
Tillsammans med Tobias Norrbom, se ovan.

Martin Bergling

SIG Security
Moderator
Språk: Svenska