Program 2011

     

Åke Walldius, Forskare

MDI-gruppen, KTH

Åke Walldius är forskare i Människa-datorinteraktion vid KTH och medlem i UsersAwards forskarpanel sedan projektets start 1998. Med en bakgrund i mediavetenskap och 15 år som konsult i informationsvisualisering intresserar han sig särskilt för hur berättar- och visualiseringstekniska lösningar samspelar i lyckade mediaprojekt.

Medverkar på:
     

Alf Nilsson

Dataföreningens e-legitimationsnätverk

Alf har ett 40-årigt förflutet i statlig verksamhet bl.a. som överdirektör i Tullverket och Skatteverket. Har bl.a. ansvarat för verksamhetsutvecklingsfrågor rörande e-tjänster. Numera aktiv i Dataföreningen och dess nätverk för e-legitimationer och e-förvaltning.

Medverkar på:
     

Anders, Hacker

The Rebel Alliance

Anders aka '4ZM' är en hacker från Stockholms hackerspace Sparvnästet. Han arbetar som programmerare, bidrar till flera open source projekt och är en stark förespråkare för individuell frihet och rätt till anonymitet. Anders är huvudutvecklare för The Haven Project. (www.haven-project.org)

Medverkar på:
     

Anders Jörle, Presschef

Utrikesdepartementet, Presstjänsten

Sedan 2008 presschef på UD. Dessförinnan elva år som informationschef på Statens kärnkraftinspektion. Utöver det en 25-årig karriär som journalist på landsortstidningar, SvD, TT och Göteborgs-Posten.

Medverkar på:
     

Anders R Olsson, Författare

Anders R Olsson är journalist, författare, föreläsare, forskare och debattör. Han har under sina 30 år i branschen arbetat med demokrati- och mediefrågor, med inriktning mot frågor om yttrandefrihet och integritet.

Foto: Helena von Hofsten

Medverkar på:
     

Anders Rafting, Expertrådgivare

PTS

Expertrådgivare sen 2000 på Nätsäkerhetsavdelningen på PTS, främst med robusthetsfrågor som rör Internets infrastruktur. Varit drivande i arbetet med att göra PTS till en av de första statliga myndigheterna med stöd för DNSSEC och IPv6. Arbetar även med PTS katastrofövningar för telekom-sektorn och på olika sätt som rådgivare till ICANN.

Medverkar på:
     

Andreas Ehn, CTO

Wrapp

Andreas Ehn is co-founder and CTO of Wrapp, a Stockholm- and Silicon Valley-based startup. He spent the last 1.5 years advising VC and PE funds as well as other startups and before that was the CTO of Spotify from the start of the company, where he built the tech team, platform and product. Previously he worked at Stardoll, another Swedish startup, and in Silicon Valley. Andreas studied computer science at the Royal Institute of Technology (KTH) and economics and business administration at the Stockholm School of Economics.

Twitter: ehn
Medverkar på:
     

Andreas Hjalmarsson, Kontorschef

Swedbank Finspång
Medverkar på:
     

Andreas Jonson, Säkerhetskonsult

Romab
Medverkar på:
     

Andreas Sjöström, App Center Director

Sogeti

Andreas har mer än tio års erfarenhet av mobila lösningar och leder idag Sogeti’s globala App Center. Bland hans utmärkelser syns New Technology Leadership Award, årets IT-konsult i Sverige, och han finns med på IDGs lista över de tio bästa utvecklarna. Andreas anlitas av företag globalt för projekt inom app-strategi och app-utveckling.

Medverkar på:
     

Anna Boström, Chef för enheten för konsumentfrågor

Post- och telestyrelsen, PTS

Anna Boström är jurist och har varit anställd på PTS sedan 2007. De två senaste åren har hon varit chef för enheten för konsumentfrågor. Där arbetar hon bland annat med att säkerställa att personer med funktionsnedsättning har tillgång till elektroniska kommunikationstjänster. Anna har tidigare bland annat arbetat på Kronofogdsmyndigheten som jurist och verksamhetsutvecklare.

Medverkar på:
     

Anna Kelly

PwC

Anna Kelly är ansvarig för PwC thought leadership avseende eFörvaltning. Som konsult arbetar hon med it och verksamhetsutvecklingsfrågor i offentlig sektor. Hon har tidigare arbetat operativt och med strategier för eFörvaltning i Solna stad, på Verva, Statskontoret och Vetenskapsrådet.

Anna har varit chef för de nationella portalerna sverige.se och lagrummet.se samt för utvecklingen av det elektroniska rättsinformationssystemet. Sitt brinnande intresse för hur användningen av Internet ska utvecklas tar hon tillvara genom medlemskap i ISOC samt som sekreterare i ISOC-SE.

Medverkar på:
     

Anna-Karin Hatt, IT- och regionminister

Regeringen

Anna-Karin Hatt är centerpartist och Sveriges första IT-minister. Hon var tidigare statssekreterare för Centerpartiet i Statsrådsberedningen med ansvar för samordningen mellan allianspartierna.

Medverkar på:
     

Anne-Marie Eklund Löwinder, Kvalitets- och säkerhetschef

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Anne-Marie Eklund Löwinder är kvalitets- och säkerhetschef på .SE. Hon har rankats som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter av Computer Sweden. Hon sitter som ledamot i styrelserna för CENTR (en medlemsorganisation för ccTLD:er), för IRI (Institutet för Rättsinformatik), för TU-stiftelsen (stiftelsen för Telematikens Utveckling) och för föreningen SNUS (Swedish Network Users’ Society). Hon är dessutom ledamot av MSB:s informationssäkerhetsråd och är en av de få personer i världen som har utsetts till Trusted Community Representative och deltar i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för Internet som Crypto Officer, därtill utsedd av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Twitter: amelsec
Medverkar på:
     

Anneli Nyman, Enhetschef

Örebro kommun
Medverkar på:
     

Annica Bergman, Avdelningschef nätsäkerhet

PTS Kommunikationsmyndigheten

Annica är idag avdelningschef på nätsäkerhetsavdelningen på PTS tillika styrelseledamot i ISOC-SE. Hon kommer tidigare från jobb som VD för dataföreningen i Sverige och var under 7 år IT-chef vid Sveriges Riksdag.

Twitter: AnnicaBergman
Medverkar på:
     

Ants Maran, VD

Qubulus

Founder and CEO of Qubulus, co-founder of Malmö Tech Hub, founder at Service Individuals and investor.

Being a new business and technology developer +10 years within high-tech environment has led to numerous of successful achievements within different areas, helping companies to expand and become more profitable.

Holds a masters degree in urban planning and geography from SLU and a degree in Programming from Swit.

Twitter: apmaran
Medverkar på:
     

Bengt Svensson

Sveriges Kommuner och Landsting
Medverkar på:
     

Björn Hedensjö, Chef DN.se

Dagens Nyheter

Webbentusiast som länge har jobbat med digitala medier, på flera av landets större tidningar och någon av de mindre. Jobbar idag med affär, teknik och innehåll på DN.se.

Medverkar på:
     

Björn Jeffery, CEO

Toca Boca

Björn Jeffery är grundare av Toca Boca, en spelstudio som gör digitala leksaker för pekskärmar. Han är också Director, Digital Commerce på Bonnier Digital där han är ansvarig för betalda produkter och tjänster, och en del av ledningsgruppen.

Twitter: @bjornjeffery
Medverkar på:
     

Bo Kristoffersson, Rektor

Viktor Rydberg Gymnasium

Bo var med och startade Viktor Rydberg Gymnasium och arbetade sedan som rektor på skolan i 15 år. Skolan har uppmärksammats för sin tidiga och framgångsrika integration av IT i klassrummet och för den roll som skolledarskapet spelat i utvecklingen. Skolan utsågs 2009 till en så kallad Pathfinder-skola för sina goda resultat inom IT och utbildning. Våren 2010 korades också en grupp elever till vinnare i tävlingen Webbstjärnan.

Bo arbetar idag som IT- och utbildningsstrateg för Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, och som konsult för Learnit24, som stöttar kommuner och skolor i den pedagogiska utvecklingen i samband med införandet av elevdatorer.

Medverkar på:
     

Bruce Schneier

BT Counterpane

Bruce Schneier is an internationally renowned security technologist and author. Described by The Economist as a "security guru" he is best known as a refreshingly candid and lucid security critic and commentator.

Medverkar på:
     

Carl Ljungqvist

Certezza

IT-säkerhetskonsult på Certezza AB sedan 2005, de senaste åren mestadels inom områdena CA/PKI och att bygga autentiseringstjänster för medborgartjänster. Var med i den statliga utredningen för nya e-legitimationsnämnden (SOU 2010:104).

Foto: Certezza AB

Medverkar på:
     

Catarina Wretman, Stf generaldirektör

Post- och telestyrelsen, PTS

Catarina Wretman är ställföreträdande generaldirektör på Post- och telestyrelsen (PTS). Hon har tidigare varit avdelningschef för spektrumavdelningen och frekvensavdelningen på PTS. Catarina sitter också med i Datainspektionens insynsråd har en civilingenjörsexamen i elektroteknik från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Medverkar på:
     

Cecilia Brusewitz, Informatör

Attention

Cecilia Brusewitz är informatör och föreläsare på Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom och OCD. Cecilia bevakar särskilt barn- och skolfrågor och sitter även med i Attentions hjälpmedelsgrupp.

Medverkar på:
     

Cecilia Sjöberg, Chefsstrateg Tjänster

VINNOVA

Cecilia Sjöberg är chefsstrateg för området Tjänster på VINNOVA. Hon är PhD i Informatik vid Linköpings universitet. Cecilia har tidigare bl a varit enhetschef för Tjänster och IT-användning på VINNOVA och projektledare i det första svenska Teknisk Framsyn, panelen Informations-och kommunikationssystem.

Medverkar på:
     

Christer Marking

Digidels kansli

Konsult i Digidels kansli, tidigare Stockholms stad, Näringsdepartementet och IT-kommissionen.

Medverkar på:
     

Christina Hedlund, Senior Adviser

PTS

Christina arbetar på PTS Nätsäkerhetsavdelningen med ansvar för utbildningar och övningar i krishantering inom sektorn för elektronisk kommunikation. Christina har tidigare arbetat med dessa frågor på Ericsson och HP under många år.

Twitter: chrhed
Medverkar på:
     

Christine Cars-Ingels, Kanslichef digital delaktighet

.SE

Christine Cars-Ingels är kanslichef för digital delaktighet/Digidel 2013 på .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur). Hon kommer närmast från Folkbildningsförbundet, studieförbundens intresseorganisation, där hon i sin roll som Kommunikationsansvarig drivit frågor om aktivt medborgarskap.

Medverkar på:
     

Crister Mattsson, Senior Advisor

Acreo

Crister Mattsson is a Senior Advisor at Acreo, a Broadband research Institute in Sweden, as well as the Director of the Swedish Broadband Alliance. Mr. Mattsson is specializing in Open Networks and strategies for city networks, including policies and business models.

Prior to Acreo, Mr. Mattsson was Senior Advisor at Ericsson, and before that, Market and Information Director at STOKAB, the city networks organization in Stockholm, the most fibred City in Europe.

Medverkar på:
     

Daniel Daboczy, VD

Fundedbyme.com

Daniel Daboczy driver svenska crowdfunding-sidan Funded By Me. Han har tidigare arbetat som producent och curator och driver även webbyrån Dabber.

Daniel brinner för att se bra idéer realiseras och har därför ur ren frustration skapat FundedByMe när han sett att bra idéer behöver pengar och coaching och att sociala medier kan användas för att förvalta kreativt och socialt kapital.

Foto: Line Bjerre

Twitter: fundedbyme
Medverkar på:
     

Daniel Westman

Juridiska inst., Stockholms universitet

Daniel Westman är forskare och lärare i rättsinformatik vid Stockholms universitet. Han arbetar bl.a. upphovsrätt, informationsfrihet, skyddet för den personliga integriteten samt ansvarsfrågor i en nätmiljö. Daniel är bl.a. sekreterare i Svenska föreningen för upphovsrätt, styrelseledamot i ISOC-SE samt medlem i .SEs Policyrådgivningsgrupp.

Twitter: netlawswe
Medverkar på:
     

Desiree Miloshevic, Senior Public Policy Advisor

Afilias

Desiree Miloshevic is International Affairs and Policy Adviser at Afilias. She has participated actively in the areas of DNS policy and Internet governance, including work as an expert technical and policy consultant for new top-level domains.

Medverkar på:
     

Elisabet Ahlqvist, Handläggare

Kungliga Biblioteket

Handläggare på avdelningen för nationell samverkan, enheten samordning och utveckling. Certifierad processutvecklare och ansvarig handläggare för digidelkampanjen.

Medverkar på:
     

Ellen Helsper, researcher

LSE

Ellen Helsper is a Lecturer in Media and Communications at the London School of Economics and Political Science. Her research focuses on vulnerable groups and their use of technologies with a special interest in educational, generational and gender differences in digital literacy and engagement. She currently works on the EU Kids Online, the Youth at Risk and ICTs and Long tail of digital inclusion projects.

 

Medverkar på:
     

Emily Taylor, Consultant

Emily Taylor Consultancy

Emily is a lawyer by profession and went on to become a recognised player in the field of Internet governance with Nominet from 2000, where she was Director of Legal and Policy. She has specialist knowledge in the areas of: intellectual property and brand protection; domain dispute resolution and recovery; company law and commercial contracts. She has been responsible for the development of Internet policy, both in the UK and internationally,

Since 2006, Emily has been a member the Multistakeholder Advisory Group to the UN Internet Governance Forum, a position appointed by the UN Secretary General. She has played a leading role in the development of the UK Internet Governance Forum.

Medverkar på:
     

Erik Borälv, Projektledare

VINNOVA

Erik jobbar på VINNOVA med områdena IT-användning och tjänsteinnovation.  Han är projektledare för VINNOVAs pilotsatsning inom öppen innovation. Hans bakgrund är som forskare på Uppsala universitet inom Människa-datorinteraktion och som kommunikatör på Nationellt IT-användarcentrum (NITA).

Medverkar på:
     

Erik Fichtelius, VD

Utbildningsradion

Erik Fichtelius har arbetat inom public service sedan slutet av 60-talet. På Ekot i Sveriges Radio bl a som konsumentreporter och ekochef och på Aktuellt i SVT som politisk reporter och kommentator, samt på UR som VD sedan två år tillbaka. Han är hedersdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap samt tidigare gästprofessor i journalistik och författare till flera läroböcker i journalistik och datoranvändning.

Medverkar på:
     

Erika Hersaeus

PTS

Arbetar med i huvudsak med nätsäkerhets- och internetrelaterade frågor (t.ex. protokoll) på PTS nätsäkerhetsavdelning. Hon har bland annat arbetat med framtagning av vägledningen Att införa IPv6, internetprotokoll version 6 – En praktisk vägledning.

Medverkar på:
     

Eva Ekenberg, Kanslichef

E-legitimationsnämnden
Medverkar på:
     

Eva Hamilton, VD

Sveriges Television

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Medverkar på:
     

Frédéric Donck, Director, European Regional Bureau

ISOC

Frédéric Donck has in-depth experience as a negotiator and advocate in the telecommunications and Internet industry. He has worked with international public policy work within the European Commission, in particular with Directorate-General for Information Society and the Directorate-General for Enterprise. Frédéric has also been an adviser to corporate executives and boards in the telecommunications sector. A former Head of European regulatory affairs for Belgacom Group, Frédéric also worked for five years as a Member of the Executive Board of the European Association of Telecom Operators (ETNO).

Frédéric holds a LLD (Law Degree), from the Catholic University of Louvain-La-Neuve (UCL) as well as a Masters in European law (LLM) from the State University of Ghent (Gand).

Frédéric is based in Geneva, Switzerland, and Brussels, Belgium.

Medverkar på:
     

Fredrik Ljunggren

Kirei

Fredrik är konsult på Kirei i Göteborg med organisatoriska säkerhetsfrågor som specialitet.

Twitter: fredriklj
Medverkar på:
     

Fredrik von Essen, Näringspolitisk expert

IT&Telekomföretagen

Fredrik ansvarar för frågor som rör utbildning och kompetens på IT&Telekomföretagen, en branschorganisation med över 1000 företag och 100.000 anställda inom IT- och telekom-sektorn. Fredrik är projektledare för ungdomskampanjen "VäljIT" (www.valjit.se).

Medverkar på:
     

Göran Lundström, Chef

ABF Östergötland
Medverkar på:
     

Göran Marby, Generaldirektör

PTS

Göran Marby, född 1963, är generaldirektör vid Post- och telestyrelsen (PTS) sedan den 1 januari 2010. Han har lång erfarenhet inom IT-sektorn, närmast från AppGate Network Security AB där han var grundare och vd mellan 2002 och 2009. Tidigare har Göran Marby bland annat verkat som vd för Cygate och Sverigechef för Cisco.

Medverkar på:
     

Göran Thulin, Systems Engineer

Cisco

Har jobbar på Cisco i 12år. Senaste åren har fokus legat på säkehetslösningar inom arkitekturen "Borderless Networks".

Medverkar på:
     

Gunilla Lundberg, Verksamhetschef

Transfer Mälardalen
Medverkar på:
     

Gunnar Slott, Produktägare

Sveriges Television

Gunnar Slott har arbetat som projektledare med utveckling av teknik, mobila tjänster, tv-program, webb i allmänhet och streaming i synnerhet på SVT sedan 1999. Han är nu produktägare för SVT Play.

Medverkar på:
     

Gustaf Josefsson

Riksdagsrösten

Våren 2009 startade Gustaf Entreprenörsjakten, ett konsultbolag som arbetar med att låta driftiga ungdomar lösa problem åt företag. Under två år har nu företaget fått fotfäste i ett 10-tal städer och fått betydande uppmärksamhet i media. 100-tals unga entreprenörer har deltagit i att lösa problem för över 25 olika företag och under våren 2011 kommer över 250 ungdomar att ge sig ut på gatorna för att tävla i Entreprenörsjakten.

Idag arbetar han, förutom med Entreprenörsjakten, inom nätverket Young Entrepreneurs of Sweden, bygger storskaliga interaktiva musikinstallationer, bygger mobilappar och den fria idébanken Idépedia. Vid sidan om jobbar han som konsult inom affärsdesign och entreprenöriellt ledarskap, samt föreläser och processleder workshops.

Twitter: guff_se
Medverkar på:
     

Håkan Kvarnström

TeliaSonera

Håkan Kvarnström är koncernsäkerhetschef (Chief Security Officer) för TeliaSonera. Bakgrund som forskare inom informationssäkerhet och teknologie doktor från Chalmers. Ansvarig för både logisk säkerhet och fysisk säkerhet såväl som krisledning, afffärskontinuitetsplanering samt operativ riskhantering inom TeliaSonera med verksamhet i över 20 länder. Sitter som ledamot i styrelsen för TeliaSonera Försäkring AB. Har genom åren varit verksam i flertalet internationella och nationella säkehetsfora inom både akademi och näringsliv.

Medverkar på:
     

Hanna Konyi, Affärsutvecklingschef

Mktmedia
Medverkar på:
     

Hanna Sköld, Regissör

Tangram Film

Hanna Sköld, Filmregissör och grundare av Tangram Film. Hanna utforskar nya narrativa modeller för deltagande och interaktion. Vad händer när konst går från att vara en produkt vi konsumerar till att vara en process där själva berättandet ger upphov till möten människor emellan?

Twitter: HannaTangram
Medverkar på:
     

Hans Rosén, Redaktör och reporter

Dagens Nyheter, DN.se

Redaktör och reporter på DN.se med ansvar för nyhetsfördjupningar. Särskilt intresserad av politiken kring internet. Har bevakat många av de senaste årens stora nätpolitiska frågor: EU:s telekompaket, Acta-avtalet, FRA-lagen, datalagringsdirektivet, upphovsrättsfrågan med mera.

 

Twitter: hasserosen
Medverkar på:
     

Heidi Harman, Grundare av RunAlong.se

GeekGirlMeetup

Heidi Harman is a web-entrepreneur and philantropist. Co-founder of the international network  GeekGirlmeetup and founder of RunAlong.se. One of the youngest to win the Vinnova Var-Dags IT innovation prize. Heidi studies at the KP, The School of New Economy and Social Innovation.

Twitter: @heidiharman
Medverkar på:
     

Helena Bengtsson, Databasredaktör

Sveriges Television

Helena Bengtsson är databasredaktör på Sveriges Television. Nu senast på Pejl, SVT:s redaktion för databasjournalistik. Tidigare har Helena arbetat som researcher och redaktör på bland annat Striptease och Uppdrag granskning. 2006-2007 var hon i Washington DC i USA och arbetade som databasredaktör på Center for Public Integrity.

Foto: Rikard Westman, elvisphoto.com

Medverkar på:
     

Henrich Pöhls, Research Assistant

University of Passau

Henrich C. Pöhls studied at University of Hamburg and Royal Holloway University of London. Since 2004 he is a Research Assistant to Prof. Joachim Posegga, first at University of Hamburg and since 2008 at the University of Passau. He works on the application and legal implications of digital signatures, especially sanitizable signatures. Recently, he works on the German-France research project RESCUE IT where he researches technical methods to support the integrity and authenticity protection of data in food supply chains. His academic work is focussed on digital signatures, which includes looking and using the variety of tools such as public key infrastructures, TLS (or SSL), public key certificates and OCSP.

Medverkar på:
     

Henrik Hansson, Politiskt sakkunnig

Näringsdepartementet

Politiskt sakkunnig, näringsdepartementet. Utbildad nationalekonom från Lunds universitet, jobbat med it-politik i regeringskansliet sedan 2006.

Medverkar på:
     

Ingemar Edsborn

Silar.se
Medverkar på:
     

Ita Grossmann, Developer and IT entrepreneur

Founder and CEO of ITM MOBILE, part of the same group as Softnordic AB, Delegia AB, Iteve AB and Skibar Systems The Group combined sales in 2010 was 25 MSEK and had 23 employees, with offices in Stockholm, Orsa, Norrköping, Högsby, Bangkok. Working as a developer and IT entrepreneur since the mid-1980s and has since 2005 focused on mobile services.

Medverkar på:
     

Jacob Bolin, Jurist/projektledare

Bredbandsforum

Jacob arbetar som projektledare på Bredbandsforums kansli där han ansvarar för den arbetsgrupp som har till uppgift att undanröja de hinder för bredbandsutbyggnad som tidigare identifierats inom ramen för Bredbandsforum. Tidigare har han arbetat som jurist på PTS med fokus på konkurrensregleringsfrågor och var dessförinnan några år på Konkurrensverket.

Medverkar på:
     

Jakob Schlyter

Kirei

Having worked with DNSSEC development and deployment for over 10 years, Jakob is a internationally recognized DNSSEC pioneer. He played a key part in signing of .SE in 2005, and is currently a member of the Root DNSSEC Design Team responsible for signing the Root Zone.

Twitter: jschlyter
Medverkar på:
     

Jan Sjösten

Skatteverket

Jan har ett långt förflutet på Skatteverket och arbetar med övergripande arkitekturfrågor på strategienheten. Jan medverkar i ett flertal myndighetsövergripande projekt och i ett av e-delegationens arbetsutskott som tar fram en Vägledning för automatiserad samverkan.

Medverkar på:
     

Janne Östling, Systems Engineer

Cisco

Systemingenjör på Cisco sedan 10 år med inriktning mot operatörsnät. Har hållt på med IPv6 sedan Eldkvarn brann.

Innan Cisco: Byggde nät och infrastruktur på Danderyds Sjukhus samt Nätverkschef för SEBanks internationella nät.

Twitter: janoztling
Medverkar på:
     

Jeanette Gustafsdotter, VD

Tidningsutgivarna

Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, Tidningsutgivarna. Tillträdde tjänsten den 1 oktober. Hon är medierättsjurist och journalist med redaktionell erfarenhet från TV4 och Sveriges Television.

Medverkar på:
     

Jenny Stiernstedt, Reporter

Dagens Nyheter, dn.se

Reporter på DN.se. Skriver mycket politik och internet, helst med fokus på frihet och demokrati.

Twitter: jstiernstedt
Medverkar på:
     

Jesper Lindau, Producent

Sveriges Radio

Producent & Reporter på Sveriges Radios Eko-redaktion. Driver nu Radioleaks, Sveriges Radios tjänst för whistleblowers som vill lämna information. Som journalist har Jesper jobbat främst med granskande journalistik och med utrikesjournalistik, bland annat i Bosnien, Kosova och Tjetjenien.

Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Twitter: jesperlindau
Medverkar på:
     

Joakim Jardenberg, VD

Mindpark

Joakim Jardenberg är en förändringsförespråkare, framtidskramare och debattör i allt som rör sig runt gamla, nya, digitala och sociala medier. Redan 1994 internetifierade Joakim mediesverige, bland annat genom att starta upp aftonbladet.se.

Idag arbetar han framför allt som rådgivare i internetfrågor med bland annat VD och ledningsgrupp för fem stora börsbolag på kundlistan. Han är också delägare i fem startups, håller presentationer, modererar och utbildar samt arbetar pro bono för ett bättre samhälle.

Twitter: jocke
Medverkar på:
     

Johan Eriksson, VD

Finansiell ID-Teknik

Johan Eriksson är VD för Finansiell ID-Teknik som förvaltar och vidareutvecklar infrastrukturen BankID. BankID är den största e-legitimationen i Sverige idag med 3 miljoner e-legitimationsanvändare och tusentalet e-tjänster, som används hos banker, myndigheter, företag och organisationer.

Medverkar på:
     

Johan Grafström, Redaktionschef

UR

Johan has been working in the TV business since 1987 in various positions. Originally a photographer but moved quite quickly on to broadcasting and journalism. After ten years at Dallas Sthlm as projectmanager he was recruited in 2005 to SVT South (Swedish Television) as Head of Children, Documentary and Current affairs.

In 2008 Johan was awarded an AIB Award as well as the Kristallen award for the documentary series ”Klass 9A” – where the viewers could follow a low performing class through their last semester, with a new team of teachers.

Since january 2010 he is Managing editor for Children and Languages at UR (Swedish Educational Broadcasting Company). He lives outside Stockholm with his wife and three kids.

Twitter: grafstrom
Medverkar på:
     

Johan Hallenborg, Ämnessakkunnig

Utrikesdepartementet
Medverkar på:
     

Johan Jörgensen, Partner

Grädde Invest

Johan Jörgensen har sedan början av 90-talet varit aktiv som internetentreprenör och investerare. Han brinner för nya idéer och personer som ska förändra världen. Förutom att vara partner i Grädde Invest är han VD för Voxbiblia.com och SavedInStone.com, samt sitter i flera bolagsstyrelser.

Medverkar på:
     

Johan Rydberg

PTS

Johan Rydberg är jurist på Konsumentmarknadsavdelningen på PTS där han under den senaste tiden arbetat mycket med att granska inlåsande avtalsvillkor och med frågan om nätneutralitet. Under 2011 har han varit projektledare för regeringsuppdraget om informationsinsatser för ökad öppenhet.

Medverkar på:
     

Johanna Berg, Utredare

Digisam

Johanna Berg arbetar på Digisam, ett nytt Nationellt sekretariat för digitalisering, digitalt bevarande och digitalt tillgängliggörande av kulturarvet. Hon kommer närmast från en tjänst som verksamhetsutvecklare vid Riksantikvarieämbetet, där hon arbetat med likartade frågor i anslutning till webbtjänsten K-samsök.

Twitter: @johannaberg
Medverkar på:
     

Jonas Arnberg

Handelns Utredningsinstitut
Medverkar på:
     

Jonas Forsberg

Silar.se
Medverkar på:
     

Jonas Lundin, Affärsutvecklingschef

Swedbank Försäkring

I botten marknadsekonom, jobbat länge med affärsutveckling inom Skandiakoncernen, bland annat byggt upp försäkringsbolaget i Kina, utvecklat Skandias depåförsäkring och varit med och startat Skandiabanken.

Medverkar på:
     

Jonny Strömberg

Silar.se

Har designat och programmerat för webben sedan 2000. Jobbar på dagarna som designer på Mynewsdesk och spenderar kvällarna med projekt såsom www.silar.se och www.listjs.com. Är utbildad civilingenjör inom interaktion och design från Umeå universitet, och har under de senaste åren varit med och startat samt drivit några olika startups.

Twitter: @javve
Medverkar på:
     

Jörgen Eriksson, Projektledare

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Projektledare, ansvarar för IPv6- och e-postutveckling.

Medverkar på:
     

Josef Hikmet, Ungdom

IT-guide
Medverkar på:
     

Julia Skott

Journalist

Journalist som arbetar halvtid på tidningen Residence och i övrigt frilansar. Håller på att starta Gadgette, en tekniktidning särskilt riktad till tjejer. Kommenterar teknikfrågor i Gomorron Sverige, liksom politik och samhälle i Brunchrapporten i P3. Aktiv i Juliagruppen som bedriver opinionsbildning för ett fritt Internet.

Twitter: juliaskott
Medverkar på:
     

Juuso Moisander, Ministry for Foregin Affairs, Finland

Juuso Moisander is the desk officer for Information Society and ICT at the Ministry for Foreign Affairs of Finland. At the department for External Economic Relations, he is the chairman of the national World Summit on Information Society (WSIS) coordination group and the Finnish IGF, the Finnish Internet Forum. He also participates in processes developing the Finnish Information Society.

Juuso has been involved with Internet Governance since the IGFs 3rd meeting in Hyderabad and represents Finland in the Governmental Advisory Committee of ICANN. He has been one of EuroDIGs core group members since its beginnings. He has nearly a decade of background in Trade Policy, where he is currently responsible for ICT Trade Policy and Market Access issues.

Twitter: igfsuomi
Medverkar på:
     

Karin Adelsköld, Teknikskribent, programledare och stand up komiker

Har jobbat på Sveriges Radio 94-04, har gjort en programserie om sociala medier för Vetenskapsradion i P1, programlett Go´kväll, gjort en webbskola i P4 Extra, pratar teknik i SVT, sitter i Blåa laget i Parlamentet  och sitter i Näringslivsrådet för IVA. 

Medverkar på:
     

Karin Hovlin

Governo

Karin Hovlin är partner på Governo, ett managementkonsultföretag med fokus på offentlig sektor. Hon har länge arbetat inom det IT-politiska området, bl.a. i regeringskansliet, på IT- och Telekomföretagen och som teknisk attaché/analytiker för ITPS/Tillväxtanalys i Los Angeles.

 

 

Medverkar på:
     

Karin Linder, Förbundsordförande

DIK

Karin Linder är konsthistoriker och sinolog. Hon är sedan 2009 ordförande för DIK - akademikerfacket för kultur och kommunikation.

Twitter: Karin_Linder
Medverkar på:
     

Kjetil ”Kjette” Jensen, Registry Manager

Binero AB

I början av 2008, när namnet precis lanserats kom Kjetil över till Binero, ett bolag bubblande av visioner och ambitioner. Binero har sedan dess fyrfaldigats, och kraven på säker leverans har ökat än mer. Efter ett halvår i supporten har Kjetil arbetat dedikerat med domäner, DNS, EPP och dylikt och är idag ansvarig för domänavdelningen där de aldrig har tråkigt.

Medverkar på:
     

Kris Carpenter Negulescu, Ansvarig för webbarkivet

Internet Archive

Kris Carpenter Negulescu är ansvarig för webbarkivgruppen på Internet Archive och ansvarar för utvecklingen av den sökspindel som driver arkivets Wayback machine där besökare kan skriva in valfri URL för att se äldre versioner av webbsidor som finns i arkivets samlingar.

Medverkar på:
     

Kristina Alexanderson, Utbildningsansvarig Webbstjärnan

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Utbildningsansvarig för Webbstjärnan, lärare i svenska och samhällskunskap samt redaktör och bloggare för Skolverkets blogg Kolla Källans idélåda även skolombudsman för Creative Commons i Sverige. Bloggar om sociala medier, bloggar, twitter, facebook i skolan och hur man kan arbeta med källkritik och upphovsrätt med elever.

Twitter: kalexanderson
Medverkar på:
     

Kurtis Lindqvist, VD

Netnod
Twitter: klindqvist
Medverkar på:
     

Lars Aronsson

Frilansande datakonsult och grundare av Projekt Runeberg, ett elektroniskt arkiv för fri nordisk litteratur, även aktiv inom Wikipedia, den fria encyklopedin.

Twitter: LA2
Medverkar på:
     

Lars Nellde, Bibliotekschef

Katrineholms bibliotek

Lars Nellde är bibliotekschef i Katrineholm och har verkat som bibliotekschef inom såväl folk- som universitetsbibliotek.

Medverkar på:
     

Lars-Johan Liman

Netnod

Lars-Johan Liman är förste systemspecialist på Netnod Internet Exchange. Han har arbetat med DNS i mer än 20 år och från alla vinkar - allt från serverdrift, systemdesign och utbildning via protokollspecifikation och standardisering till regelverk och domännamnspolitik på högsta nivå. Han är sedan mer än 15 år ansvarig för driften av en av Internets 13 rotnamnservrar och sitter i specialistkommitteer och utvärderingsgrupper både nationellt, hos PTS och IIS, och internationellt hos till exempel IETF och ICANN.

Medverkar på:
     

Leif Eriksson, CIO

Täby kommun
Medverkar på:
     
Medverkar på:
     

Linda Göth, Bibliotekarie

Katrineholms bibliotek

Linda Göth är bibliotekarie på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm och jobbar bland annat med dator- och internethandledning, webb och sociala medier.

Medverkar på:
     

Lukas Ducko, VD

Scrive

Lukas Duczko är VD och grundare av Scrive. En tjänst för att signera dokument elektroniskt. Lukas har en bakgrund från Handelshögskolan i Stockholm och från finanssektorn som affärsutvecklare på Klarna.

Twitter: @duczko
Medverkar på:
     

Lynn St Amour, President

Internet Society

Lynn St.Amour is President and CEO of the Internet Society. She joined the Internet Society in 1998 as Executive Director of its Europe, Middle East, and Africa (EMEA) division, and has been responsible for the Internet Society’s international expansion. She became global Executive Director and COO in 1999 and held that position until her appointment as President and CEO in March of 2001. The Internet Society is a nonprofit organisation founded in 1992 to provide leadership in Internet related standards, education, and policy.

Medverkar på:
     

Magnus Anselm, VD

Institutet för reklam- och mediestatistik

Med drygt 20 år i mediebranschen har han fingrar varit i många ”syltburkar”. Det gäller allt från mediebyråer till företag som utvecklat webb-paneler. De senaste åren har han tillsammans med gänget på IRM tagit sig an frågan om konsumenternas betalningsvilja för medieinnehåll på Internet.

Medverkar på:
     

Magnus Aschan, Chefredaktör

Techworld

Som chefredaktör på TechWorld handlar mitt jobb mycket om att se de stora trenderna och ha fågelperspektiv på utvecklingen inom informationsteknik, med fokus på just tekniken.

Twitter: magnusaschan
Medverkar på:
     

Magnus Höij, Chefredaktör

Internet World

Chefredaktör på Internetworld sedan 2006, tidigare redaktör på Computer Sweden. Mångårig erfarenhet som journalist, redaktör, talare och moderator, framför allt inom områden som rör teknik, affärer och entreprenörskap.

Twitter: magnushoij
Medverkar på:
     

Magnus Romedahl, Systems Engineer

Brocade

Har erfarenhet av att designa, bygga och driva många olika typer av nätverk. Tidigare erfarenhet från bland annat Foundry Networks och flera år som konsult.

Medverkar på:
     

Maja Nordblom, Bibliotekarie med särskilt ansvar för programverks

Växjö bibliotek
Medverkar på:
     

Malin Crona, Publikredaktör

Sveriges Radio

Malin Crona är journalist. Hon har jobbat många år som lokalredaktör, bland annat på Borås Tidning, Bohusläningen och Norrtelje Tidning. 2006 var hon med och startade Dinapengar.se där hon var nyhetschef och tf ansvarig utgivare och mellan 2007 och 2010 var hon nyhetschef för DN.se.

För tillfället är hon publikredaktör på Sveriges Radios Ekoredaktion och jobbar med mötet mellan gamla medier och nya. Hon sitter också i styrelsen för grävande journalister och i Svenska Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

Twitter: MalinCrona
Medverkar på:
     

Malin Picha, Projektledare

Tidningsutgivarna

Malin Picha arbetar på Tidningsutgivarna som projektledare med fokus på bransch- och utvecklingsfrågor. Hon är även industridoktorand i Medieteknik med  miljöinriktning på KTH.

Twitter: @MalinPic
Medverkar på:
     

Måns Jonasson, Webb- och varumärkesansvarig

.SE

Måns är webb- och varumärkesansvarig på .SE och har jobbat med både utveckling och koncept för webben sedan 1995. Han har en blandad bakgrund inom såväl frontend som backend, är hängiven WordPress-evangelist och flipperspelare.

Twitter: mansj
Medverkar på:
     

Marc van Wesemael, General Manager

Eurid

Marc Van Wesemael has an MBA from Lessius Management School (Antwerp) in collaboration with Northwestern University (USA) and a degree in electronic engineering from the University of Ghent. He has worked in the telecom and software industries as a consultant and as a manager in software engineering, general sales and marketing. For ten years he was the Managing Director of not-for-profit DNS Belgium, the registry for .be.

Medverkar på:
     

Marcin de Kaminski, Forskare i rättssociologi

Juliagruppen

Marcin de Kaminski är doktorand i rättssociologi och knuten till forskningsgruppen Cybernormer. Dessutom är han mångårig nätaktivist med fokus på Internet i relation till öppenhet och mänskliga rättigheter, verksam i bland annat intresseföreningen Juliagruppen.

Twitter: @dekaminski
Medverkar på:
     

Marco Bernardi

Neustar

As Director of Technical Industry relations at NeuStar, Marco has worked on technical and commercial aspects for a number of different products and initiatives related to Internet registry services. In the last 2 year he has been focusing on the  ICANN  nTLD program  and is also involved with Partners programs and Registrar channel activities for EMEA.

Before joining NeuStar in 2001, Marco worked for ERO (European Radio Office) where he was responsible for numbering and Internet naming activities with particular focus on policy and regulation at national and European level.

Mr. Bernardi received a university degree in Computer Science from the University of Turin in Italy.

Medverkar på:
     

Margareta Karlsson, Bibliotekarie med särskilt ansvar för Digidel

Växjö bibliotek
Medverkar på:
     

Maria Häll

Näringsdepartementet

Maria Häll är kansliråd vid enheten för IT-politik på Näringsdepartementet. Maria jobbar främst med Internetrelaterade frågor både nationellt och internationellt. Maria är vice ordförande i ICANN:s rådgivande grupp GAC (Government Advisory Committeé) och representant för Sverige bla i Internet Governance Forum (IGF) och EuroDIG (den europeiska motsvarigheten till det globala IGF). Maria jobbar också med nationella frågor kring digitalt innanförskap och robust elektroniks kommunikation. Maria brinner för ett öppet, globalt och robust Internet i Sverige och internationellt.

Twitter: majahall
Medverkar på:
     

Markus Kummer, Vice President of Public Policy

ISOC

Markus work since January at Internet Society in Geneva. He is the Internet Society’s Vice President of Public Policy, acting on policy positions on issues such as privacy, cybersecurity, and network neutrality.

Kummer has extensive experience with Internet policy at the global, regional, and national levels. He was most recently the Executive Coordinator of the Secretariat supporting the Internet Governance Forum (IGF) in United Nations.

Medverkar på:
     

Martin Bergling

SIG Security
Medverkar på:
     

Martin Holmberg, Digital utvecklingschef

Göteborgs-Posten

Bakgrund som journalist. Sitter i GP:s redaktionsledning och har bland annat varit chef för tidningens ekonomi- och politikredaktion. Har sedan 2008 digitalt fokus och leder numera GP:s digitala utvecklingsavdelning.

Medverkar på:
     

Martin Snygg

Future Position X (FPX)

Som ansvarig för verksamhetsområdet FPX Lab koordinerar Martin utvecklingsprojekt som syftar till att öka användningen av geografisk information inom olika branscher. Som en viktig del i klustret Future Position X har FPX Lab medverkat till uppstarten av ett 20-tal nya företag och ett 70-tal nya tjänster baserade på användning av geografisk informationshantering.

Twitter: martinsnygg
Medverkar på:
     

Martina Vaculik, Affärsutvecklingsansvarig

Svenska Dagbladet

Martina har under en längre tid brottats med frågan om användarbetalt innehåll, särskilt under tiden som produktchef på Aftonbladets Plus-tjänst. Har sedan ett och ett halv år tillbaka arbetat med utvecklingen av SvDs nya digitala tjänster, däribland lanseringen av SvDs iPad produkter.

Medverkar på:
     

Mats Dufberg, Senior System Expert

TeliaSonera

Har arbetat med på Telia med DNS-frågor sedan 2001 och ansvarat för Telias DNS-system i Sverige sedan 2003. Var under 1991-2001 med om att bygga upp DNS-systemet och registreringssystem för .SE.

Medverkar på:
     

Mats Sjödin

Telekomnyheterna

Redaktör för nyhetsbreven Telekomnyheterna och TV-nyheterna.

Medverkar på:
     

Matt Wood, Technology Evangelist

Amazon Web Services

As the Technology Evangelist for Amazon Web Services, Matt Wood discusses the technical and business aspects of cloud computing throughout Europe. With a background in the life sciences and a PhD in Bioinformatics, Matt is interested in helping teams of all sizes bring their ideas to life through technology. Before joining Amazon he built web-scale search engines at Cornell University, sequenced DNA in Hinxton and developed scientific software in Cambridge. He is a frequent speaker at international conferences, a blogger, published author and an advocate of rapid development.

Twitter: mza
Medverkar på:
     

Mattias Grafström, VD

Telekområdgivarna

VD för Telekområdgivarna (som tidigare hette Konsumenternas tele- TV-& Internetbyrå, KTIB). Har tidigare arbetat som jurist på Konsumentverket samt även varit enhetschef för en tillsynsenhet hos Kommunikationsmyndigheten PTS. Telekområdgivarna arbetar för att göra telekommarknaden till Sveriges bästa konsumentmarknad.

Medverkar på:
     

Mattias Hanson, Säkerhetskontoret

Militära underrättelse - och säkerhetstjänsten
Medverkar på:
     
Medverkar på:
     

Mette M. Andersen, Corporate Counsel

LEGO Juris A/S

Mette M. Andersen has been with the LEGO Group since March 2007.

Mette is corporate counsel for the LEGO Group in Denmark and works with IP, hereunder trademarks and domain names. Mette has experience from private practice, the European Court of Justice and in-house and has worked with IP-related matters for the last 12 years.

Lately, Mette has done a lot of work in relation to the new gTLDs and was a member of the Implementation Recommendation Team established by ICANN to try to solve the overarching trademark issues.

Medverkar på:
     
Medverkar på:
     

Mikael Ek, VD

Stadsnätsföreningen

Mikael Ek, VD för Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) och medlem i Bredbandsforums styrgrupp. 25 års erfarenhet från branschen och arbetat som försäljningsdirektör på Eltel Networks, 9 år inom Telia i olika direktörs- och chefsbefattningar. Innan dess Tele2 som produktchef. Började i branschen 1985 som återförsäljare för telekomutrustning. Universitetsstudier i ekonomi, förvaltning, juridik, HR och sociologi.

Medverkar på:
     

Mikael von Otter, Näringspolitisk expert

IT&Telekomföretagen inom Almega

Mikael von Otter har arbetat i IT-branschen i 40 år, under de första 30 i operativ position. På IT&Telekomföretagen arbetar MvO med användningen av IT i samhället samt med regulatoriska och andra frågor som berör telekomsektorn. MvO deltar i Bredbandsforum.

Medverkar på:
     

Mirko Lempert

Crowdculture.se

Mirko har arbetat för många olika filmföretag i Tyskland och Sverige. Nu arbetar han med Crowdculture.se det första hybrid ekonomiska mikrofinansieringssystemet i världen. Parallellt med arbetet att utveckla Crowdculture är Mirko lärare på STDH i en kurs om multiplatform storytelling.

Twitter: crowdculture
Medverkar på:
     

Monica Green

Riksdagen (S)

Monica Green, socialdemokratisk Riksdagsledamot och lärare från Skövde som nyligen blivit återutsedd till Socialdemokraternas IT-politiska talesperson. Jobbar med Socialdemokraternas IT-politiska program. Har varit vice ordförande i PTS, suttit i Vinnovas programråd för Vardags IT, varit med och introducerat hem-PC reformen m.m. Finns i Riksdagens Trafikutskott och Finansutskott. Har varit aktiv i folkbildningsfrågor, barns rättigheter och jämställdhetsfrågorna i Riksdagen.

Medverkar på:
     

Monica Rydén, Projektledare

Hjälpmedelsinstitutet

Projektledare för regeringsuppdraget Hjälpmedel i fokus, med uppdrag att verka för är att personer med psykiska funktionsnedsättningar ska få tillgång till hjälpmedel på samma villkor som övriga i samhället.

Medverkar på:
     

Nick Wood, Managing Director

Com Laude & Valideus

Nick Wood is the Managing Director of Com Laude, a domain management company dedicated to assisting IP owners to protect their marks across the internet and of Valideus, a consultancy that is advising a limited number of Dot Brand applicants on their new gTLD applications.

Nick is active within the ICANN community: he was one of the three European Members of the IRT, the team of IP experts appointed by the ICANN Board to recommend measures to protect IP in the new gTLD process and he wrote The Perfect Sunrise booklet and created the presentation on “The Application Questions” which have become part of ICANN’s core new gTLD materials. He was a founder member of the Intellectual Property Constituency of ICANN and also chaired the ICANN IP consultation day in London in 2009.

Nick is a Council Member of MARQUES, the European Association of Brand Owners and has lectured extensively on internet/IP matters. He is on the Editorial Board of Managing Intellectual Property, is a guest lecturer at Queen Mary’s College, the University of London and has written widely on domain name matters as well as acting as the joint editor of Sweet & Maxwell’s “Domain Names: Global Practice & Procedure”.

Medverkar på:
     

Nikke Lindqvist, SEO-expert

Har arbetat med sökmotoroptimering sedan sökmotorn hette Altavista. Håller idag främst på med utbildning och workshops kring sökmotoroptimering.

Twitter: nikkelin
Medverkar på:
     

Niklas Jonason, VD

Citygate

Niklas Jonason leder utvecklingsbolaget Citygate som ägs av svenska nyhetsmediekoncerner med fokus på lokala marknader landet runt. Citygate har byggt upp flera framgångsrika verksamheter som annonspaketet TidningsNätet, fondspecialisten Morningstar.se och rubrikannonssajten Lokus.se. Jonason har tidigare arbetat som digitalmedie-expert, försäljningsansvarig och managementkonsult i Sverige, Tyskland och Frankrike.

Medverkar på:
     

Nils Funcke, Utredare

Yttrandefrihetskommittén

Funcke är journalist, författare och flitig debattör vad gäller grundlagsfrågor, rättsfrågor och tryck- och yttrandefrihet. Han är även expert på tryckfrihetsrättsliga frågor och har skrivit boken Tryckfriheten under tryck (1996). Idag är han en av två utredare i Yttrandefrihetskommittén.

Medverkar på:
     

Nils-Göran Olve

Linköpings Universitet

Nils-Göran Olve är adjungerad professor vid Linköpings universitet och gästprofessor vid Uppsala universitet.

Nils-Görans senaste bok "Ekonomistyrning för konkurrenskraft" finns hittills på tre språk. Nyligen medverkade han i UsersAwards projekt "Utvecklad användarkvalitetssäkring". Vid sidan av sina akademiska jobb är han även konsult och ofta anlitad föreläsare.

Medverkar på:
     

Nurani Nimpuno, Outreach and Comm Manager

Netnod

Nurani Nimpuno is the Outreach and Communications Manager at Netnod.

At Netnod, Ms Nimpuno manages all outreach and external relations and communications, as well as all external Internet policy and Internet governance matters. She is deeply involved with Internet policy and Internet governance issues nationally as well as globally, and works on a broader level with Internet operational matters, including Internet exchange points and DNS root servers.

Ms Nimpuno has been active in the Internet community for over a decade, frequently presenting at, and participating in international Internet conferences globally. Ms Nimpuno is a member of the UN Internet Governance Forum (IGF) Multistakeholder Advisory Group (MAG) and was selected in 2011 as one of five representatives of the technical and academic communities to the CSTD working group on the improvement of the IGF.

Twitter: @nnimpuno
Medverkar på:
     

Ola Balke

Handisam

Ola Balke arbetar på Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, som chef för myndighetens verksamhetsstöd. Han har arbetat med funktionshinderspolitiska frågor i allmänhet och tillgänglig information och kommunikation i synnerhet under hela 2000-talet. Ola har varit inblandad i arbetet med uppdateringen av den tidigare Vägledningen för 24-timmarswebben som utgör underlag för e-delegationens Vägledning för webbutveckling. Ola har också deltagit i ett EU-samarbete kring  e-tillgänglighet i ett design för alla-perspektiv.

Medverkar på:
     

Ola Winberg, Product Manager Communication systems

FMV
Medverkar på:
     

Olegas Kosuchinas

Viral Way
Medverkar på:
     

Olle Findahl, Professor och forskningsledare

World Internet Institute

Olle är professor i media och kommunikationsvetenskap och forskningsledare vid World Internet Forskare. Med tidigare bakgrund inom publikmätningar av Radio och TV har Olle de senaste 10 åren forskat om hur privatpersoner använder Internet. Han har arbetat med studien Svenskarna och Internet och är författare till den årliga rapporten med samma namn.

Medverkar på:
     

Olof Nordling, Director, Services Relations

ICANN

Having joined ICANN in early 2005, Olof is currently Director, Services Relations and Branch Manager of the ICANN Brussels Office. Before joining ICANN, Olof was President of the TeliaSonera EU Affairs office in Brussels following a position as Counselor at the Swedish Embassy in Paris, France. Earlier jobs include postings for the Swedish Trade Council in Los Angeles and The Hague, and as systems analyst for Bull in France and Sweden. Olof has an MSc from the Royal Institute of Technology in Stockholm as well as degrees in physics, business administration and economy.

Twitter: olofnordling
Medverkar på:
     
Medverkar på:
     

Patric Bottne, Sälj & Marknadsansvarig

M_SOLUTION AB

Patric är verksam inom Mobil IT och framtagning samt utrullning av mobila lösningar för olika typer av användargrupper.

Medverkar på:
     

Patrik Axelsson, Interaction Designer

Daytona

Utvecklar just nu strategi, koncept och design av digitala tjänster och applikationer tillsammans med bl.and annat TV4, Fritidsresor och Canal Digital. Har tidigare drivit utvecklingen av elektronisk kundservice för Tele2 Sverige och jobbat med fysisk interaktionsdesign på Physical Interaction Lab.

Medverkar på:
     

Patrik Fältström, Distinguished Consulting Engineer

Cisco

Patrik Fältström is currently a Distinguished Consulting Engineer with Cisco Systems in the Office of the CTO. At Cisco, Mr. Fältström is involved with many things touching the domain name system.  Previously, Fältström was a technical specialist in the Internet Strategies and Coordination group at Tele2, systems manager at the Royal Institute of Technology in Stockholm, researcher at Bunyip Information Systems in Montreal and a programmer in the Swedish Royal Navy. He is active in the Internet Engineering Task Force (IETF), was one of two area directors of the applications area for five years, followed by being a member of the Internet Architecture Board (IAB) for three years and member of ISOC Board of Trustees 2006-2009.

Twitter: patrikhson
Medverkar på:
     

Patrik Hiselius, Ansvarig för samhällskontakter

Teliasonera
Medverkar på:
     

Patrik Lidehaell, IT-säkerhetchef, informationssäkerhetssamordnare

KTH

Patrik är IT-säkerhetchef och informationssäkerhetssamordnare på KTH.

Medverkar på:
     

Patrik Wallström, Projektledare

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Patrik Wallström är projektledare för DNSSEC hos .SE. Han har sett till att .SE som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik Wallström leder arbetsgruppen för verktyg och applikationer inom den internationella DNSSEC-koalitionen.

Twitter: pawal
Medverkar på:
     

Pelle Snickars, Forskningschef

Kungliga Biblioteket

Pelle Snickars är medievetare med fokus på både nya och gamla medier. Han har givit ut en mängd böcker; är docent i filmvetenskap och arbetar för närvarande som forskningschef på Kungliga biblioteket. Han skriver regelbundet i Svenska Dagbladet om framför allt digitala frågor - mer info på http://www.pellesnickars.se/.

Medverkar på:
     

Per Åström, Teknikchef Digitala Medier

TV4

Sedan februari 2009 är Per Åström ansvarig för teknik och utveckling på TV4 Digitala Medier (TV4.se, TV4Play.se, Recept.nu m.fl och iPhone- och Androidappar). Före det har han varit teknikchef på både Aftonbladet Nya Medier och Svenska Dagbladet Nya Medier och arbetat med IT-strategier inom Schibsted AS. I grund och botten är Per civilingenjör från KTH. Driver också hobbyprojektet Surdegskartan.se.

Twitter: @perkovich
Medverkar på:
     

Per Furberg, Partner

Setterwalls Advokatbyrå
Medverkar på:
     

Per Geijer, Säkerhetschef

Svensk Handel
Medverkar på:
     

Per Strömbäck

Netopia

Per Strömbäck är redaktör för Netopia – forum för digitala samhällsfrågor som syftar till att bidra med nya perspektiv i debatten om internet. Han har sin bakgrund inom dataspel, både som spelutvecklare, förläggare och branschrepresentant.

Per Strömbäck tycker att anonymitet är ett dåligt svar på integritetsfrågan och att det är enögt att se staten som det enda integritetshotet på nätet.

Twitter: perstromback
Medverkar på:
     

Pernilla Rydmark, projektledare

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Ansvarig för Internetfonden, .SE:s verksamhet för fristående projektfinansiering som främjar Internetutvecklingen i Sverige. Pernilla Rydmark har även varit projektledare för .SE:s skoltävling Webbstjärnan. Tidigare har hon jobbat på innovationsmyndigheten VINNOVA med forskningsfinansiering, samt webbutveckling på olika IT-bolag.

Medverkar på:
     

Peter Eriksson, Chief Strategy Officer

VINNOVA

Peter Eriksson är VINNOVAs chefsstrateg inom industriell utveckling. Peter har tidigare varit chefsarkitekt med ansvar för industriella robotstyrsystem på ABB. Han har över två decenniers erfarenhet av att konstruera produkter, driva internationella utvecklingsprojekt, och innehar flera patent inom området programvarubaserade styrsystem. Han har en MSc i datavetenskap från Uppsala Universitet.

Medverkar på:
     

Peter Forsman, Abuseansvarig

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)
Medverkar på:
     

Peter Karlberg, Undervisningsråd

Skolverket

Peter har arbetat med frågor som rör användandet av IT i skolan under lång tid. Han är knuten till Skolverkets projekt IT i skolan som på olika sätt arbetar för att främja och följa upp utvecklingen av IT-användandet i skolan.

Twitter: peterkarlberg
Medverkar på:
     

Peter Krantz

E-delegationen

Peter Krantz arbetar bl.a. med PSI-frågor på E-delegationen och driver på fritiden opengov.se.

Twitter: @peterkz_swe
Medverkar på:
     

Peter Mackhe

Institutet för reklam- och mediestatistik

Peter har en lång och bred kunskap av marketresearch, han har arbetat med de flesta undersökningsmetoder, han har byggt upp och även upphandlat webbpaneler. Gillar att utveckla nya metoder och rapporteringssätt. Är en allt i allo på IRM som jobbar med rapporter, BNP prognoser, försäljning, ad-hoc projekt fakturering osv.

Medverkar på:
     

Peter Sunde Kolmisoppi, Grundare av flattr.com

Flattr.com

Peter är Internetentreprenör och (med?)grundare av den sociala microbetalningstjänsten flattr.com. Tidigare har han bland annat varit med och grundat, tillika varit talesperson för The Pirate Bay.

Twitter: brokep
Medverkar på:
     

Petter Rindforth, LL. M

Fenix Legal

Petter Rindforth, Managing partner at Fenix Legal, has been working with trademark protection on the Internet since the mid 1990s and was one of the lawyers that in “Working Group C” already in 1999 pointed at the risks for trademark infringement if ICANN would open up for unlimited number of new TLDs …

He is a domain name dispute panellist for WIPO, NAF, Czech Arbitration Court and .SE. Special Reporter (Domain Names) for the IP-organisation FICPI and represents FICPI in ICANN’s Intellectual Property Constituency (IPC).

Medverkar på:
     

Reuven Cohen

Grundare av Cloud Camp

Reuven är bland annat grundare av Enomaly och en av nordamerikas största evangelister för molnet. Hans vardag består av att resa runt och diskutera och berätta om de möjligheter som molnet erbjuder.

Medverkar på:
     

Rickard Dahlstrand, Projektledare

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Projektledare för Bredbandskollen, .SE:s tjänst för att testa hastigheten på bredbandsuppkopplingar. Innan han kom till .SE utvecklade han liknande mätsystem för att testa tcp/ip-nätverk för bland annat Sveriges Radio och Stockholms Läns Landsting.

Medverkar på:
     

Rickard Fransson, IT-säkerhetskonsult

Certezza AB

IT-säkerhetskonsult på Certezza AB sedan 2007 med fokusområden inom sårbarhetsanalyser, penetrationstester och etisk hackning, samt incidenthantering och forensic.

Medverkar på:
     

Robert Malmgren, Säkerhetskonsult

Romab

Robert är en av Sveriges ledande IT-säkerhetsexperter med uppdrag åt myndigheter och internationella företag inom kritisk infrastruktur, skydd av IT system, praktiska IT-säkerhetstester och som strategisk-teknisk säkerhetsrådgivare.

Medverkar på:
     

Robert Tjernström, Erbjudandeansvarig mobil data

Telia

Robert har varit med på hela resan för mobilt bredbands framväxt på den svenska marknaden. Robert har nu rollen som erbjudandeansvarig för mobil data med fokus på mobilt bredband för privatkunder på Telia. 

Medverkar på:
     

Rolf Källman, Avdelningschef

Riksarkivet

Rolf är chef för det nyinrättade sekretariatet för digitalisering, digitalt bevarande och tillgängliggörande av kulturarvet. Rolf kommer närmast från Riksantikvarieämbetet där han var chef för informationsavdelningen.

Foto: Lars Lundqvist (CC-BY-SA)

 

Twitter: rolfkallman
Medverkar på:
     

Rolf Larsen, CEO

CloudNames AS

Rolf Larsen has been involved in the Internet and domain industry for over 20 years.  After his Internet access company RiksNett was acquired by Telia in 1996, he was hired as the CEO for Telia Internet until he decided to build a new venture in 1998. He then founded ActiveISP/Active24, a supplier of hosting services and domains. As CEO, Active24 grew to be the one of the largest web hosting company in Europe and one of the first ICANN accredited registrars. 

During the start-up of ICANN, Rolf was an active member of the Registrar constituency. Active 24 was listed on the Oslo stock exchange in 2005.

In 2001, he made an investment in NetConnect Systems AS, and was appointed CEO. NetConnect Systems was an audio and web conferencing provider.  He transformed the company to become the largest provider of conferencing services in the Nordics, and a leading provider of web conferences in Europe. The conferencing business, Meet24, was sold to Premiere Global Services (PGi) in 2007. 

In 2008, Rolf started a new venture named NetConnect AS. The company developed Team Portal, a SharePoint based collaboration service with an App Store for SharePoint applications. Team Portal allows companies to work together more effectively. NetConnect was listed on Oslo Axess stock exchange in 2009. With the company established with key customers, Rolf handed over CEO role in October 2010, but remains involved in the company as the chairman.

In 2011 Rolf started CloudNames AS, to participate in the opportunities connected to ICANN opening the namespace for new top level domains (gTLDs). Rolf’s success is based on the philosophy that complex technical processes and systems can be made easy to use for end users. CloudNames mission is to provide a turnkey solution for brand owners, which allow them to focus on strengthening their brand rather than managing the operations of their top level domain.

Twitter: rolflarsen
Medverkar på:
     

Samuel Stenstrand, Interaktionsdesigner

Usify

Samuel är Interaktionsdesigner på Usify där han arbetar med alla former av användarcentrerad teknikutveckling. Samuel är specialiserad på design av mobila tjänster för navigation i inom- och utomhusmiljöer och har publicerat vetenskapliga paper inom området.

Medverkar på:
     

Sarah Langstone, Director of Product Management

Verisign

Sarah Langstone has worked in the ISP and Internet software industry for nearly 20 years. As Director of Product Management for Naming Services at VERISIGN, she has held responsibility for several gTLDs and ccTLDs and is currently spearheading VERISIGN’s new gTLD services.

 

 

Medverkar på:
     

Shaymaa Akram Jallal, Ungdom

IT-guide
Medverkar på:
     

Sören Öman, Juridisk expert åt Utbildningsdepartementet

Sören Öman har på Regeringskansliets uppdrag utrett frågan om leveransplikt för elektroniskt material och därefter hjälpt regeringen med den lagrådsremiss om leveransplikt för elektroniskt material som nu beslutats och som innebär att massmedieföretag ska leverera det som publiceras på internet till Kungl. biblioteket.

Medverkar på:
     

Staffan Hagnell, Chef Nya Affärer

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Staffan Hagnell är forsknings- och utvecklingschef på .SE. Han leder den grupp som arbetar med att förbättra den tekniska infrastrukturen för .SE:s domännamnsverksamhet och Internet i Sverige, vilket omfattar områden som DNSSEC och säkrare e-post.

Han är också ansvarig för de aktiviteter som ska främja användandet av Internet i Sverige, till exempel Internet i skolan (Webbstjärnan) och Internet för alla, som handlar om att fler ska kunna ta del av Internet. Staffan Hagnell har en bakgrund som nätverkskonsult och har även lett verksamheten i flera utbildningsföretag. Han är civilingenjör i teknisk fysik och har en kandidatexamen i företagsekonomi.

Twitter: StaffanHa
Medverkar på:
     

Staffan Jonson, Policy Advisor

.SE
Twitter: staffanjonson
Medverkar på:
     

Stefan Svebeck

Fula Fisken
Medverkar på:
     

Stina Fernholm, Bibliotekarie med särskilt ansvar för webb

Växjö bibliotek
Medverkar på:
     

Stuart Cleary, Director of Product Marketing

Akamai

Mr. Cleary is responsible for leading Akamai\'s product marketing for media and CDN business at Akamai. Mr. Cleary has extensive experience in product, channel, and field marketing operations having led teams across US, EMEA, and APAC in his previous roles. Prior to Akamai, Mr. Cleary was at Verisign where he had global responsibility for product marketing of VeriSign\'s broadband content services where he launched the VeriSign Intelligent CDN.

Before joining VeriSign Mr. Cleary led global product and field marketing at Kontiki, a peer to peer media delivery platform provider, where he launched the industry's first, and award winning, commercial P2P technology deployed by major global media and enterprise companies. Prior to Kontiki, and it's subsequent acquisition by VeriSign, Mr. Cleary held senior marketing and sales positions at Phoenix Technologies, MobileSys, Cotelligent, and Lernout & Hauspie. Mr. Cleary is a graduate of Pforzheim University in Germany, and the Institute of Technology in Dublin, Ireland where he graduated in International Business and European Languages.

Medverkar på:
     
Medverkar på:
     

Sven Granlund, Verksamhetsutvecklare

Bolagsverket

Har alltsedan Bolagsverket sjösatte sin första tjänst som stöddes av e-legitimationer, den 1 december 2002, varit engagerad i verkets utveckling av e-tjänster såväl egna som myndighetsövergripande. Arbetsuppgifterna har stäckt sig alltifrån rena sakfrågor till övergripande strategiska frågor.

Medverkar på:
     

Ted Valentin, VD

Tripbirds.com

Efter att ha gått en introduktionskurs i programmering startade Ted sitt första webbföretag medans han pluggade på Handels. Med hjälp av en begagnad laptop och caféer med gratis internet byggde han ett företag som han sålde ett par år senare för 10 miljoner. Ted förespråkar vanligtvis  "do-it-yourself", men idag testar han dock ett nytt spår med Tripbirds.com, en startup med sju anställda och målsättningen att bli "Tripadvisor för Facebook-generationen". Ted har även grundat 24 Hour Business Camp, Sveriges största hackathon.

Twitter: tedvalentin
Medverkar på:
     

Teo Zetterman, Redaktör, ämnessakkunnig

Utrikesdepartementet, Presstjänsten

Arbetat med pressfrågor och webb i snart tio år, sedan 2008 på UD:s presstjänst, sedan 1010 med att ta ut UD i sociala medier, 2009 med den svenska EU-ordförandeskapswebben och dessförinnan bl a fyra år på Sveriges EU-representation i Bryssel.

Foto: Pawel Flato

Twitter: utrikesdep
Medverkar på:
     

Thomas Nilsson, Säkerhetskonsult

Certezza AB

Thomas är en av Certezzas delägare och arbetar till vardags som säkerhetskonsult. Han brinner för att få administrativ- och IT-säkerhet till en fungerande enhet. Ni hittar honom oftast i ett utrednings- eller strategiuppdrag, kanske på scen eller i form av en krönika. Han ser sig själv som en pragmatisk säkerhetsnörd.

Medverkar på:
     

Tobias Nilsson, Redaktör, projektledare

Utrikesdepartementet, Presstjänsten

Har arbetat med olika uppdrag på UD:s presstjänst sedan 2003, de senaste åren med mediekontakter och utveckling av UD:s digitala kanaler. Projektledare för UD:s reseapp. 2009 var han projektledare för webbplatsen se2009.eu, för det svenska ordförandeskapet i EU.

Foto: Pawel Flato

Medverkar på:
     

Tobias Norrbom, Säkerhetskonsult

Romab

Tobias Norrbom jobbar sedan flertalet år på ROMAB med it och it-säkerhetsfrågor. Han kodar en hel del, mestadel mot iOS, där han bl.a. har gjort säkerhetstester mot appar. IP telefoni och telefoner är det roligaste att hacka när det finns lite tid över.

Medverkar på:
     

Tomas Berns, Användbarhetskonsult

Ergolab AB

Tomas har arbetat som konsult och med tillämpad forskning med användbarhet/användarcentrering/ergonomi i ca 40 år. Han var ordförande i kompetenscentret CID – Centrum för användarorienterad IT-design på KTH åren 1996 – 2005. Han har en MSc och PhD i Ergonomics från Loughborough University of Technology, England.

Medverkar på:
     

Torbjörn Carlsson

.SE Registry

Torbjörn Carlsson är chef på .SE Registry. Torbjörn leder det dagliga arbetet med .SE:s kärnverksamhet, dvs domäner. I detta arbete ingår bl a den tekniska infrastrukturen för .SE:s domännamnsverksamhet, vilket omfattar områden som DNS-drift och DNSSEC. Torbjörn har en bakgrund som egen företagare och konsult inom nätverk och säkerhet. Har varit ordförande för SNUS och styrelseledamot i ISOC-SE.

Medverkar på:
     

Torbjörn Eklöv, Delägare, konsult

Interlan Gefle AB

Torbjörn är grundare och delägare till Interlan och har arbetat med DNS/DNSSEC samt IPv6 och andra Internetrelaterade frågor i många år.

Medverkar på:
     

Ulf Bergström, Spokesman

ENISA

Ulf Bergström är talesman på EU:s IT-säkerhetsmyndighet, ENISA sedan 2005, och uttalar myndighetens positioner och ger strategiska råd i ledningsgruppen. Han har tidigare arbetat som EU/kommunikationsrådgivare, på Regeringskansliet, samt för EU-kommissionen. Han har en Masters Degree från College of Europe, och talar EN/FR/DE/IT.

Medverkar på:
     

Ulrika Andersson

Datainspektionen

Jurist på Datainspektionens team för Näringsliv. Speciellt inriktad på personuppgifter i molntjänster och sociala medier. Projektledare för Datainspektionens granskning av molntjänster under 2011.

Medverkar på:
     

Urban Carlbäcker, GIS-konsult

Metria

Urban Carlbäcker har under många år verkat som GIS-konsult för Metria AB. Urban arbetar med utveckling, utbildning och produktion i och kring GIS-programvaror och har en gedigen kunskap kring datahantering och GIS-programvaror.

Urban arbetar både i projekt i Sverige och utomlands, där den senaste resan gick till Ghana.

Medverkar på:
     

Wanja Lundby-Wedin

LO

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande

Medverkar på:
     

Yochai Benkler, Professor

Harvard

Yochai Benkler är professor i juridik vid Harvard och en av ledarna för universitetets forskningsinstitut Berkman Center for Internet and Society. Hans specialämne är korsningen mellan öppenhet, samarbete och skapande och han skrev 2006 en bok, ”The Wealth of Networks”, som har beskrivits som ett av de bästa försöken att förstå hur Internet förändrar samhället. Den har också fått ett flertal priser från akademiska organisationer i USA.

Medverkar på:
     
  
Språk: Svenska