”Man måste vara beredd på förändringar”

Internet växer som aldrig förr. Därför är det också viktigare än någonsin att ha koll på nya applikationer, säkerhetsfunktioner och användarstrukturer, menar Torbjörn Eklöv som är ansvarig för evenemanget "Håll kontakten".

Torbjörn Eklöv är delägare och delgrundare för Interlan Gefle AB, ett konsultbolag med runt 30 anställda där de flesta gör mer än att bara ta ut lön, för att använda hans egna ord. Själv har han precis som sina kollegor ett intresse för säkerhetsfrågor på nätet.

–Jag har arbetat med dagens ämnen, IPv6 – DNSSEC – TLS , i många år. Har en del sidor under https://dnssecandipv6.se som håller koll på kommuner, myndigheter och IT-bolags IPv6- och DNSSEC-status. IPv6-mannen kallar en del mig och jag gjorde en koll, slår vi samman IPv6 och DNSSEC så har jag arbetat för över 100 kommuner de senaste åren.

Berätta med dina egna ord om ert evenemang, vad är det som kommer att ske?

–”Men vi har ju alltid gjort så!” får man höra mer och mer nu för tiden och med dagens underrubrik – ”Se till att ni inte tappar kontakten när internet uppgraderas” så måste man vara beredd på förändringar. IPv4 har nått botten så IPv6 är ett måste. DNSSEC tillsammans med DANE och TLS rusar snabbt uppåt i användandet så man måste ha koll även på de teknologierna.

Är det någon/några talare du bokat som du ser lite extra fram emot att lyssna på?

–Tore Andersson om IPv6-only datacenter, alla bör lyssna och börja titta åt det hållet.

Vilka tycker du ska gå på ert arrangemang på Internetdagarna?

–Alla som arbetar inom IT egentligen men främst IT-arkitekter och tekniker. Har man inte koll på det vi pratar om kommer de att stå och gapa inom kort och fundera på vad de borde ha gjort.

Om du fick välja ett, vilket annat evenemang på Internetdagarna skulle du vilja gå på och varför?

–”Uppkopplat, hållbart och smart”. Om IOT ska bli det rubriken säger måste alla tekniker vi presenterar vara på plats. Innan.