Tidigare års keynotetalare

På Internetdagarna får man varje år möjlighet att uppleva förstklassiga keynotetalare. Här listar vi de senaste årens deltagare som stått på vår stora scen och delat med sig av sin kunskap och sina åsikter.

Keynotetalare 2016

keynotetalare_ind16

 

Chris Heilmann har ägnat en stor del av sitt aktiva yrkesliv åt att göra webben bättre. Han har en bakgrund som radiojournalist och byggde sin första webbsida från scratch 1997. De följande åren spenderade han med att arbeta med flertalet stora, internationella webbplatser. Som den öppen källkodsfantast Chris Heilmann är var det många som höjde på ögonbrynen när han nyligen lämnade Mozilla och började arbeta för Microsoft med deras nya webbläsare.

Som professor och chef för MIT:s laboratorium för datavetenskap och artificiell intelligens är Daniela Rus ett välkänt namn inom forskning kring robotar och drönare. Hennes forskningsintressen kretsar framförallt kring områdena robotteknik, mobil datoranvändning samt datavetenskap. Ta chansen att på Waterfront lyssna på en av de främsta auktoriteterna inom kontemporär robotforskning.

Juliana Rotich är en kenyansk datavetare och it-entreprenör. Hon är främst känd för att ha utvecklat Ushahidi, en webbapplikation för att snabbt samla och visualisera medborgargenererad information om krig, naturkatastrofer och liknande kriser. Juliana Rotich är därtill en flitig bloggare och debattör, främst inom frågor som rör vår miljö och teknikanvändningen på den afrikanska kontinenten.

Det blir ett kärt återseende för flera besökare när vi i år igen får uppleva Mikko Hyppönen, en av världens främsta datasäkerhetsexpert och forskningschef på det finländska datasäkerhetsföretaget F-Secure. Han har skrivit om sin forskning för bland annat New York Times och Wired och sitter därtill i styrelsen för Nordic Business Forum.

Erica Baker är Build and Release Engineer på Slack Technologies men hennes karriär inom tech började långt tidigare, när hon för 15 år sedan fick sköta den tekniska supporten för University of Alaska. 2006 gick hon vidare och blev en ”Googler”, det vill säga heltidsanställd på Google. Iallafall fram tills det att hon med hjälp av ett spreadsheet sammanställde en lista över oegentliga löneskillnader inom företaget och fick lämna Googleplex på 1600 Amphitheatre Pkwy.

Darius Kazemi är en konstnär med internet som sin huvudplattform. Han har även varit medgrundare till Feel Train, ett kreativt tech-kooperativ i Portland, Oregon. Enligt egen utsago gör han bottar, generatorer och “other weird internet stuff”. Han är bland annat känd för att ha skrivit programmet Amazon Random Shopper som varje månad skickade slumpmässigt utvalda saker från nätjätten till hans hemadress.

Edward Snowden blev ett världsnamn när han 2013 läckte topphemliga dokument som påvisade existensen av storskaliga övervakningsprojekt. Nu får du som besöker Internetdagarna möjlighet att möta den amerikanske visselblåsaren och lyssna till hans egna ord genom videolänk.

Keynotetalare 2015

Här är keynotetalarna som kommer till årets upplaga av Internetdagarna.

 

Ethan Zuckerman är amerikansk medieforskare och internetaktivist. Han är chef för MIT Center for Civic Media och även författare till boken Rewire: Digital Cosmopolitans in the Age of Connection, som vann Zócalo Book Prize. Även om det var Ethan Zuckerman som uppfann pop-up-annonserna, hävdar han att det inte är för sent att skippa den annonsbaserade affärsmodellen och skapa en bättre webb. Vi hoppas under Ethans keynote även få höra mer om hans teori om söta katter och digital aktivism.

Kathryn Parsons är grundare av det digitala utbildningsföretaget Decoded, och var med på Business Insiders lista över 30 Most Important Women Under 30 In Tech. Kathryn var 2011 en av medgrundarna till Decoded i Storbritannien, med en vision om att sprida Digital upplysning (Digital Enlightenment) genom en förståelse för världen av kod, data och tekniken bakom skärmen. Som keynote-talare på årets Internetdagar planerar hon att förklara varför framtiden står skriven i kod.

Daniel Sinker är föreståndare för Knight-Mozilla OpenNews, ett samarbete mellan Knight-stiftelsen och Mozilla som syftar till att sprida webbteknik och webbutveckling inom journalistiken. Han var tidigare forskarassistent på Columbia College i Chicago i USA. Från 1994 till 2007 drev han dessutom underground-magasinet Punk Planet och gav ut böcker.

Hilary Mason har grundat Fast Forward Labs, ett företag som forskar på smarta apparater, och är också knuten till riskkapitalfirman Accel Partners som Data Scientist. Hon var en av grundarna till HackNY, en organization som hjälper begåvade teknikstudenter att komma i kontakt med startup-företag i New York. Sist men inte minst utsåg New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg henne till ledamot av hans teknik- och innovationsråd.

Nnenna Nwakanma är aktivist och regional samordnare för World Wide Web Foundation på den afrikanska kontinenten. Hennes arbete har ett särskilt fokus på Alliance for Affordable Internet project samt the Web We Want-kampanjen. En rörelse som arbetar för att främja mänskliga rättigheter – både i köttvärlden och online.

Keynotetalare 2014

keynotesind14

 

Cory Doctorow. Kanadensiskfödd författare av science fiction-böcker, och en förgrundsfigur inom frågor som rör integritet online och öppen källkod, samt även en produktiv föredragshållare, journalist och bloggare.

Emily Parker. Författare som satt fokus på hur internet och sociala medier ger kraft åt aktivister och gräsrotsrörelser i Kina, Kuba, Ryssland och Mellanöstern.

Sougwen Chung. Kinesisk-kanadensisk konstnär med bas i New York. Hennes tvärvetenskapliga process spänner över ritkonst, video, animering, 3D, ljudkonst samt installationer.

Harper Reed. Ingenjör, innovatör och entreprenör med bas i USA. Han har kallats teknikpionjär och digital trollkarl och är föregångare inom crowdsourcing och sociala medier. År 2012 ansvarade han för lanseringen av Barack Obamas onlinekampanj.

Annie Machon. Tidigare underrättelseofficer för MI5, den brittiska underrättelsetjänsten, där hon arbetade på avdelningen för politik och kontraterrorism. I slutet av 1990-talet valde hon att avslöja brottslig verksamhet som begicks av myndighetens agenter.

Eben Upton. Hjärnan bakom Raspberry Pi, den lilla datorn i kreditkortsstorlek som blivit väldigt populär i olika hobbytillämpningar. Inte minst på grund av priset, den finns att köpa för några hundralappar.

Keynotetalare 2013

keynotes2013

 

Rebecca MacKinnon är ett viktigt språkrör för sekretess, åsiktsfrihet och tillsyn (eller brist därav) i digitala nätverk, plattformar och tjänster som alla människor nu blir allt mer beroende av. Hon är en Bernard L. Schwartz Senior-stipendiat på tankesmedjan New America Foundation där hon forskar i, skriver om och arbetar med globala regler för internet, åsiktsfrihet och digitala teknikers påverkan på området mänskliga rättigheter.

Jimmy Wales är en amerikansk internetentreprenör, wiki-pionjär och teknisk visionär men han är mest känd som grundare av Wikipedia och Wikimedia Foundation. Hans arbete med Wikipedia, som har blivit världens största uppslagsverk, gjorde att TIME Magazine 2006 utnämnde honom till en av de 100 mest inflytelserika personerna i kategorin ”Scientists & Thinkers”.

Jane McGonigal är en futuristisk speldesigner med visioner. Hon utnyttjar kraften i internetspel på nya sätt för att möta några av dagens och morgondagens största utmaningar för vår värld. I dag är hon en ledande föreläsare inom ”Engagement economy”, det vill säga hur organisationer interagerar med sina anställda, kunder och intressenter, och hon föreläser även om hur speldesign kan appliceras på den riktiga världen.

Jono Bacon är en framstående författare och föreläsare inom Community Management, det vill säga, att leda gemenskapsinitiativ på bästa sätt. Han arbetar för närvarande som Ubuntu Community Manager på Canonical. Ubuntu är världens största operativsystem med fri och öppen källkod (Open Source), och operativsystemet används av 20 miljoner människor runt om i världen varje dag.