Program 2011

SAMHÄLLE
 

Vem kan läsa våra tankar om 100 år?

Plats: Rum C4 plan 2
Datum: 2011-11-22
Tid: 10:50-12:10

[Presentations in English and Swedish]

För varje år som går sedan en webbsida publicerats blir det allt svårare att följa länkarna ut på webben. Innehåll flyttas, skrivs om eller raderas för att ge plats för nya webbsidor. Tack och lov att det finns institut som har till ansvar att arkivera hela webben så att framtida generationer får möjlighet att läsa det vi tänkte, diskuterade och uppfann i vår tid.

Kungliga Biblioteket har tidigare arkiverat den svenska webben men har nu tagit en paus. Internet Archive försöker samla in hela världens webbsidor och göra det sökbart. Hur går det?

Talare:  

Kris Carpenter Negulescu

Internet Archive
Internet Archive
Ladda ner presentation: KrisCarpenter_Vem_kan_lasa.pdf

Pelle Snickars

Kungliga Biblioteket
Att lagra nätet - ett forskningsperspektiv
Som medial kommunikationsform är Internet inte bara en källa till ofantliga mängder data, det utgör också ett slags katalysator för ny vetenskaplig metod och forskningspraktik. Sökmotorer är exempelvis epistemologiska maskiner i den meningen att de samlar in, indexerar, lagrar – och slutligen organiserar webbens data. Med Wayback Machine eller Kulturarw3 kan man alls inte surfa i efterhand, men väl bedriva forskning – men med vissa restriktioner.
Ladda ner presentation: PelleSnickars_Vem_kan_lasa.pdf

Sören Öman

Pliktleverans av elektroniskt material
Sören Öman har skrivit den utredning som ligger till grund för regeringens lagrådsremiss där man föreslagit en lag om leveransplikt för elektroniskt material. Förslaget innebär att ett pliktexemplar ska lämnas till Kungl. biblioteket av elektroniskt material som har gjorts tillgängligt för allmänheten här i landet genom överföring via nätverk.

Lars Aronsson

Internet är den nya huvudentrén
Alla institutioner månar om hur deras byggnader och huvudentrén ser ut, men webbsajterna släpar efter, besökarna på webben behandlas som andra rangens besökare.

Måns Jonasson

.SE
Moderator
Språk: Svenska